Πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις βάζει ο ΕΟΠΥΥ.Το σχέδιο του υπ.Υγείας

  • Iatropedia
Μεγάλος πονοκέφαλος αποδεικνύεται ο ΕΟΠΥΥ για τον υπουργό υγείας ο οποίος χθες εμφανίσθηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι σε λίγο καιρό θα λειτουργεί σαν ελβετικό ρολόι. Οι δαπάνες αυξάνονται μέρα με τη μέρα και τα έσοδα λόγω της ύφεσης μειώνονται για τον ΕΟΠΥΥ.

Eίναι ενδεικτικό ότι ενώ για το 2013 είχαν προϋπολογιστεί έσοδα για τον ΕΟΠΥΥ 5,9 δις ευρώ (τα 1,2 δις από το κράτος και τα 4,7 από τα ασφαλιστικά Ταμεία), λόγω της ανεργίας η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε. Μειώθηκαν στα 4,3 δις ευρώ τα έσοδα από τα Ταμεία ενώ πολύ πρόσφατα περιορίσθηκε ακόμη περισσότερο το κονδύλι φθάνοντας πια στα 3,8 δις ευρώ. Και το χειρότερο είναι πως οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο ΕΟΠΥΥ θα στερηθεί και άλλα έσοδα από τα Ταμεία έως το τέλος του χρόνου τα οποία θα καθηλωθούν στα 3,5 δις ευρώ, δεδομένου ότι όλοι οι παράγοντες της αγοράς μιλούν για νέα αύξηση της ανεργίας.

Έτσι οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων και κλινικών θα υποχρεωθούν να δώσουν claw back δηλαδή να επιστρέφουν ζεστό χρήμα κάθε φορά που η δαπάνη των εξετάσεων και των νοσηλειών υπερβαίνει αυτό που έχει προϋπολογιστεί. Κατά πολλούς η επιστροφή αυτή σημαίνει ακόμη και 40% του συνολικού τζίρου γεγονός που θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα ειδικά για τα μικρά εργαστήρια και λιγότερο φυσικά για τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές.

Επίσης ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά πληροφορίες του iatropedia.gr σκέφτεται να βάλει «κόφτη» και στους γιατρούς ώστε να μην μπορούν να γράψουν μεγάλο αριθμό εξετάσεων ενώ δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να εφαρμοσθεί και στα φάρμακα. Βέβαια για τους ασθενείς αυτό θα σημάνει μεγάλο πλήγμα καθώς οι μη έχοντες που επισκέπτονται τα ιατρεία με την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ θα είναι οι τελευταίοι που θα παίρνουν σειρά για εξετάσεις καθώς οι περισσότεροι γιατροί θα προτιμούν να συνταγογραφούν για τους ασθενείς τους που πληρώνουν μετρητά την επίσκεψη.

Κάτι που και πάλι μεταφράζεται σε αύξηση των εξόδων για τα νοικοκυριά που θα υποχρεώνονται να πληρώνουν και από την τσέπη τους μια εξέταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γενόσημα για όλους περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα της τρόικας.Τι αλλάζει το Σεπτέμβριο

Πρώτο κύμα κινητικότητας στο ΕΣΥ.Έπεται συνέχεια

Πόσα μόρια θα πάρουν οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ στη κινητικότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ