ΠΙΣ: Προτείνει 6μηνη προληπτική εξέταση για σακχαρώδη διαβήτη σε όλους τους ενήλικες

  • Iatropedia newsroom
διαβήτης
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχει από διαβήτη περίπου το 12% του πληθυσμού αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε ανακοίνωσή του.

Ο ΠΙΣ με αφορμή την 14η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, συστήνει 6μηνη προληπτική εξέταση σε όλους τους ενήλικες, ώστε να γίνεται έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη και να αποφεύγονται οι μόνιμες βλάβες στα αγγεία

Σε επίπεδο πρόληψης, η διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους, το καθημερινό περπάτημα και η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής βοηθούν μικρούς και μεγάλους να διατηρήσουν την καλή τους υγεία, τονίζει ο ΠΙΣ.

Υπογραμμίζει επίσης ότι αντίστοιχη προσοχή, πρέπει να δείχνουν επίσης παιδιά και έφηβοι, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 (που σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον τρόπο ζωής) σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες που παλαιότερα εμφάνιζαν μόνο διαβήτη τύπου 1 (νεανικός διαβήτης).

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΠΙΣ και στις μέλλουσες μητέρες, καθώς ο διαβήτης κύησης αφορά συχνότερα γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ και μεγαλύτερη ηλικία κατά την κύηση.

Η νόσος αποτελεί την αιτία θανάτου για περίπου 7 εκατ. άτομα ετησίως σε όλο τον κόσμο καθώς συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων και νεφρικής ανεπάρκειας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Χαρακτηριστικό τού σακχαρώδη διαβήτη είναι ότι επηρεάζει δια βίου τον ασθενή και τα μέλη της οικογένειάς του με ανυπολόγιστες συνέπειες σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη τα τελευταία 30 χρόνια έχει καταγραφεί μεγάλη αύξηση της επίπτωσης της νόσου, με αποτέλεσμα να πάσχουν πάνω από 280.000.000 άνθρωποι, δηλαδή το 6,6% του πληθυσμού της Γης.