Tο ΦΕΚ της απαγόρευσης του καπνίσματος από τον Όθωνα το… 1856!

  • Γιάννα Σουλάκη
Με αφορμή την εγκύκλιο Κικίλια προς τις Περιφέρειες όλης της χώρας για την άμεση ενεργοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) υπενθυμίζει ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους ισχύει στη χώρα μας από το 1856!!

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), οι αρνητικές επιπτώσεις του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος είναι τεράστιας σημασίας για τη Δημόσια Υγεία, ενώ αποτελούν υγειονομική βόμβα στα θεμέλια του συστήματος Υγείας. Τα μέλη του, επίσης, τονίζουν τη σημασία της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιες υπηρεσίες και κοινόχρηστους χώρους δίνοντας στη δημοσιότητα το ΦΕΚ του Βασιλικού Διατάγματος του Όθωνα, με το οποίο απαγορεύθηκε για πρώτη φορά το κάπνισμα.

Δείτε επίσης: Σε ενεργοποίηση ο αντικαπνιστικός νόμος με εγκύκλιο Κικίλια προς τις Περιφέρειες

ΠΙΣ: «Η απαγόρευση του καπνίσματος ισχύει στην Ελλάδα από το … 1856!»

«Η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη αναλογία καπνιστών μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών (37,6%). Και το οξύμωρο είναι ότι στην χώρα μας η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους έγινε για πρώτη φορά το έτος 1856 με Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα» αναφέρουν τα μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και τονίζουν:

«Φτάσαμε στο 2019, με τη χώρα να παραμένει στις πρώτες θέσεις με υψηλά ποσοστά καπνιστών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών».

Δείτε το ΦΕΚ του 1856:

ΠΙΣ: «Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα των γονέων»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΠΙΣ, το 25% των θανάτων του ανδρικού πληθυσμού στη χώρα μας, οφείλεται άμεσα ή έμμεσα στο κάπνισμα: «Με αυτό το απαράδεκτο για μια χώρα του δυτικού κόσμου ποσοστό θανάτων από μια συνήθεια που θα έπρεπε να έχει περιοριστεί δραματικά εδώ και δεκαετίες, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για ενεργοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου, αρχής γενομένης από τα δημόσια κτίρια», αναφέρουν τα μέλη του ΠΙΣ σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, 7,1 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο παγκοσμίως οφείλονται στο ενεργητικό κάπνισμα, ενώ 884.000 θάνατοι σχετίζονται με το παθητικό. «Ως εκ τούτου, το παθητικό κάπνισμα η χειρότερη μορφή βίας που μπορεί να ασκήσει κάποιος στον συνάνθρωπό του, καθώς βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του», τονίζουν τα μέλη του ΠΙΣ.

Στοιχεία από το European Lung White Book αναφέρουν, επίσης, ότι το ETS (Environmental Tobacco Smoke) έχει ενταχθεί στις καρκινογόνες συνήθειες και ουσίες και συνδέεται με καρκίνους του πνεύμονα, όσο και με νοσήματα του αναπνευστικού που δεν συνδέονται με τον καρκίνο.

Η δε έκθεση των παιδιών στο ETS εξαιτίας του καπνίσματος των γονέων μέσα στο σπίτι, αυξάνει τις πιθανότητες για αναπνευστικά προβλήματα, λοιμώξεις του μέσου ωτός, δια βίου μειωμένη ικανότητα οξυγόνωσης των πνευμόνων και σοβαρό άσθμα.

Δευτερεύοντα αλλά αρκετά σημαντικά θεωρούνται τα μεμονωμένα συμπτώματα που παρουσιάζουν παιδιά και ενήλικες οι οποίοι έχουν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα και είναι ο επίμονος βήχας, η παραγωγή πτυέλων, το βάρος στο στήθος κατά την αναπνοή και γενικά η αναπνευστική δυσφορία.

Ο Π.Ι.Σ. καλεί την ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α. και κάθε αρμόδια Αρχή «να επιβάλλει πάραυτα το νόμο και εκφράζει την πρόθεσή του να βοηθήσει με κάθε μέσο που διαθέτει στον έλεγχο αυτού του μείζονος προβλήματος Δημόσιας Υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν