Πυρετός: »Ρίξτε» τον φυσικά!

  • Iatropedia
Αν το μέτωπό σας είναι ζεστό και διαπιστώσετε ότι έχετε πυρετό θα μπορούσατε να πάρετε ένα αντιπυρετικό για να μειώσετε τη θερμοκρασία σας. Πολλές φορές όμως δεν υπάρχει κανένα αντιπυρετικό στο σπίτι και πρέπει να εφαρμόσετε άλλα μέσα για να ανακουφιστείτε. Αν έχετε υψηλό πυρετό οι παρακάτω φυσικές θεραπείες θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε δροσεροί και να νιώσετε πιο καλά.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Ο πυρετός είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα και πρακτικά σημαίνει την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Συνήθως είναι προσωρινός και υποδηλώνει ότι ο οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα βλαβερό παθογόνο παράγοντα. Ο πυρετός εξαντλεί τον οργανισμό και προκαλεί δυσάρεστο συναίσθημα, αλλά δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία και πανικό.

Όταν ο πυρετός δεν είναι υψηλός, πέφτει με τα αντιπυρετικά και δε διαρκεί περισσότερο από 3-4 ημέρες δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Το ίδιο ισχύει όταν στο οικείο περιβάλλον υπήρχαν και άλλα άτομα με τα ίδια συμπτώματα τις προηγούμενες μέρες, οπότε αυτό συνηγορεί υπέρ ιογενούς λοίμωξης.

Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά στα βρέφη και μικρά παιδιά, όπως και στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, γιατί ακόμα και μία ελαφρώς αυξημένη θερμοκρασία (δέκατα) μπορεί να υποδεικνύει σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να είναι και απειλητική για τη ζωή.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Ο πυρετός είναι μεγαλύτερος από 39 βαθμούς Κελσίου

Δεν πέφτει με τα αντιπυρετικά

Διαρκεί περισσότερο από τέσσερις ημέρες

Συνοδεύεται με ρίγος

Επανεμφανίζεται μετά από λίγες μέρες απυρεξίας

Επίσης πυρετός που συνοδεύεται από:

εξάνθημα

κεφαλαλγία με εμετούς

σύγχυση

σπασμούς

δυσαρθρία και άλλα νευρολογικά συμπτώματα πρέπει πάντοτε να διερευνάται από γιατρό.

Ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα όταν είναι σε κακή γενική κατάσταση, νιώθει αδυναμία, ανορεξία και κακουχία.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com