Πειραματική θεραπεία πλάσματος κατά του συνδρόμου MERS

  • Iatropedia
Με περισσότερους από 5.500 ανθρώπους σε καραντίνα και τους νεκρούς να φθάνουν ήδη τους 19 στην Νότιο Κορέα, δύο νοσοκομεία της χώρας ξεκινούν τώρα μια πειραματική θεραπεία σε ασθενείς με το σύνδρομο MERS ενώ στην Γερμανία αναφέρθηκε ο πρώτος θάνατος εξαιτίας του ιού.

Η αδοκίμαστη θεραπεία προβλέπει την ενέσιμη χορήγηση πλάσματος αίματος από άτομα που ανάρρωσαν και πραγματοποιείται σε δύο ασθενείς που έδωσαν την συναίνεσή τους, πέραν της νοσοκομειακής φροντίδας την οποία λαμβάνουν. Όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του νοτιοκορεατικού υπουργείου Υγείας, δεν υπάρχει επαρκής βιβλιογραφία για την αποτελεσματικότητα της εν λόγω θεραπείας όμως «το Υπουργείο έχει βαθειά εμπιστοσύνη στο ιατρικό προσωπικό».

Ακούγεται περισσότερο σαν… ευχή αλλά με τρεις νέους νεκρούς να ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων στους 19, τέσσερα καινούργια κρούσματα στα ήδη 150 και πάνω από 5.500 άτομα σε κατ’ οίκον περιορισμό ή σε καραντίνα σε νοσοκομεία, οι νοτιοκορεατικές αρχές δεν έχουν πολλά περιθώρια επιλογής. Στην πραγματικότητα, οι προσπάθειες περιορισμού της μεγαλύτερης επιδημίας MERS εκτός Σαουδικής Αραβίας είναι μια μάχη με τον χρόνο.

Η θεραπεία πλάσματος είχε δοκιμασθεί στο παρελθόν σε ασθενείς με SΑRS και σε βαριές περιπτώσεις είχε ορισμένα θετικά αποτελέσματα που περιόρισαν την θνησιμότητα έως και 23%. Δεν έχει δοκιμασθεί όμως ευρέως σε ασθενείς με MERS γι’ αυτό και τα ευρήματα κλινικών μελετών είναι περιορισμένα, εξηγεί ο Joong-sik Eom, καθηγητής Λοιμωδών Νόσων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Hallyum.

Τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του κορονα-ιού που ευθύνεται για την νέα επιδημία δεν υπάρχει προληπτικό εμβόλιο και το MERS περνά τώρα στην Ευρώπη με τον τρόπο που προτιμά: τους ταξιδιώτες. Στην Γερμανία επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός 65χρονου στην Κάτω Σαξονία από πνευμονική λοίμωξη εξαιτίας της εξάντλησης που προκάλεσε στον οργανισμό του ο ιός τον οποίο κόλλησε σε ταξίδι του στο Άμπου Ντάμπι. Από τα άλλα δύο κρούσματα MERS στην Γερμανία, ένας ασθενής πέθανε αλλά ο έτερος επέζησε.

Αλέξανδρος Θεολόγου