Ποιους πόνους θεραπεύει ο βελονισμός;

  • Iatropedia
Ο βελονισμός είναι μία τεχνική που εξασκείται κυρίως στην Ασία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν τα οφέλη από τον βελονισμό, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και πολλά στοιχεία που αφορούν ορισμένες επιπλοκές. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα πάντα για τον βελονισμό.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Ο Βελονισμός εξασκείται στην Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Περιλαμβάνει την τόνωση συγκεκριμένων σημείων στο σώμα. Γίνεται εισάγοντας λεπτές βελόνες στο δέρμα, για να προκληθεί μια αλλαγή στις φυσικές λειτουργίες του σώματος.

Έχει αποδειχθεί, ότι ο βελονισμός μειώνει τη ναυτία και τον έμετο μετά από χειρουργικές επεμβάσεις και χημειοθεραπείες. Μπορεί επίσης να ανακουφίσει τον πόνο, όπως τις ημικρανίες και τους πόνους περιόδου στις γυναίκες. Υποστηρίζεται πως επεμβαίνει εξισορροπώντας με φυσικό τρόπο τις ορμόνες, την αρτηριακή πίεση και γενικά ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού.

Τα αποτελέσματα από μια σειρά μελετών δείχνουν ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει τους τύπους χρόνιων καταστάσεων, όπως η οσφυαλγία και οι πόνοι στις αρθρώσεις. Ως εκ τούτου, φαίνεται να είναι μια εύστοχη επιλογή για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο χρόνιο πόνο. Ωστόσο, καλό θα ήταν να σημειωθεί πως δε συμφωνεί πάντα με τη λεγόμενη Δυτική Ιατρική.

Έχουν αναφερθεί λίγες επιπλοκές από τη χρήση του βελονισμού. Οι περισσότερες έχουν προκύψει από τη χρήση των μη αποστειρωμένων βελόνων και την κακή εξάσκησή του από θεραπευτές.

Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείτε το βελονισμό, για να αναβάλετε την επίσκεψή σας στον αρμόδιο γιατρό. Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε ένα βελονιστή, ελέγξτε τα διαπιστευτήρια του. Θα πρέπει να έχει πτυχίο Ιατρικής ή Οδοντιατρικής Σχολής και βεβαίως δίπλωμα, που του χορηγεί την άδεια ασκήσεως βελονιστικών θεραπειών.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν