Πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων: Δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Συνεχίζεται ο αγώνας των Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση για να αναγνωριστεί η πάθηση ως μη αναστρέψιμη σε όλες τις φάσεις της και όχι υπό προϋποθέσεις που δυσκολεύουν και περιορίζουν... Ο νέος πίνακας που "ανέβασαν" σήμερα στη Διαύγεια, αποδεικνύει ότι ακόμα υπάρχουν θέματα ανοιχτά.

Την αντικατάσταση του πίνακα παθήσεων που χαρακτηρίζονται μη αναστρέψιμες και για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον, ενέκρινε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος. Η απόφαση δημοσιεύθηκε ήδη στη «Διαύγεια».

Για την Πολλαπλή Σκλήρυνση στο νέο πίνακα «μη αναστρέψιμων παθήσεων» αναφέρονται τα ακόλουθα:

Δυσμενείς, από πλευράς πρόγνωσης, μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας (πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή, περιπτώσεις δευτεροπαθώς προϊούσας μορφής), με υπολειμματική κινητική σημειολογία (ημιπάρεση-ημιπληγία, παραπάρεση-παραπληγία, τετραπάρεση-τετραπληγία, παρεγκεφαλιδική συνδρομή, δυστονία, κ.λπ.) με Π.Α. ≥67%, μετά από δύο διετείς κρίσεις.

Η στάση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας

Η ΠΟΑμΣΚΠ θεωρεί ότι η απόφαση βάζει φραγμούς στην εφόρου ζωής πιστοποίηση της αναπηρίας των πασχόντων που νοσούν από σοβαρές μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ή που μπορεί να υποπέσουν στη δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή) αναγκάζοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους να περνούν τακτικά τον Γολγοθά των ΚΕΠΑ.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν ικανοποιεί το πάγιο αίτημα της ΠΟΑμΣΚΠ για ένταξη της ΠΣ-ΣΚΠ στις μη Αναστρέψιμες παθήσεις, ούτε αντικατοπτρίζει τα όσα συζητήθηκαν στις συναντήσεις με το Υπουργείο Εργασίας και την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή.