«Πικρή» ζωή με διαβήτη κι άλλα δεινά της οικονομικής κρίσης…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το 12,5% των ανδρών και το 10% των γυναικών πάσχουν από διαβήτη. Από αυτούς, το 14% είναι αδιάγνωστοι, το 4% έχουν διαγνωσθεί αλλά δεν παίρνουν θεραπεία, το 41% παίρνει θεραπεία αλλά είναι αρρύθμιστοι και το 41% είναι ρυθμισμένοι υπό θεραπεία.

Ανεργία, φτώχεια κι άγχος οδηγούν τους Έλληνες μέχρι το 2030 το 18,6% του πληθυσμού της χώρας θα εμφανίσει καρδιαγγειακά νοσήματα (εμφράγματα, στεφανιαίες νόσους κλπ.), ενώ το 15,4% θα υπολογίζεται ότι θα υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια.

Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν από την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ) που οργάνωσε και υλοποίησε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονική υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Γιώτα Τουλούμη, σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές των Ελληνικών Πανεπιστημίων και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους.

Όπως φαίνεται, η οικονομική κρίση και η εφαρμογή των παράλογων απαιτήσεων των μνημονίων έχει σημαντικά υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες δημόσιας υγείας με τα στοιχεία της έρευνας να αναφέρουν ότι περισσότεροι από 1 στους 5 Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας με κυριότερο φραγμό το οικονομικό κόστος.

Την ίδια ώρα, το 10% είναι ανασφάλιστοι ενώ το 3% δεν έχει καν βιβλιάριο υγείας.

Το 2015 παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στις υπηρεσίας υγείας του δημόσιου τομέα, αλλά διαπιστώνεται μικρή ικανοποίηση από τους χρήστες των υπηρεσιών αφού μέτρια/κακή/πολύ κακή ικανοποίηση δήλωσε περίπου το 42%. Παράλληλα, ένα σημαντικό ποσοστό (22%) δήλωσε ότι είχε πρόβλημα στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα παροχής υγείας με κύριο αναφερόμενο φραγμό το οικονομικό κόστος!

Με βάση τα αποτελέσματα της Ε.ΜΕ.ΝΟ., η οικονομική κρίση και η ανεργία σχετίζονται με αύξηση των εμφραγμάτων με τη συχνότητα της στεφανιαία νόσος να αγγίζει το 4,6% και των εγκεφαλικών το 1,9%. Επιπλέον, η στεφανιαία νόσος ήταν 2 φορές συχνότερη στους άνδρες (6,3%) απ’ ότι στις γυναίκες (3,1%).

Ωστόσο, η ανεργία και η κρίση επηρεάζουν και το σωματικό βάρος. Ποσοστό 45% των ανδρών και 30% των γυναικών ήταν υπέρβαροι και 31% των ανδρών και 34% των γυναικών παχύσαρκοι. Στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών, 51% των ανδρών και 31% των γυναικών ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Ποσοστό 39% των ανδρών και 33% των γυναικών είχαν υπέρταση. Σημειώνεται ότι το 40% των υπερτασικών ήταν αδιάγνωστοι, 15% είχαν διαγνωσθεί αλλά δεν έπαιρναν θεραπεία, 27% έπαιρναν θεραπεία αλλά ήταν αρρύθμιστοι και μόνο 18% ήταν ρυθμισμένοι υπό θεραπεία.

Εξάλλου, το 12,5% των ανδρών και το 10% των γυναικών είχαν διαβήτη (11% στο σύνολο). Από τους διαβητικούς, 14% ήταν αδιάγνωστοι, 4% είχαν διαγνωσθεί αλλά δεν έπαιρναν θεραπεία, 41% έπαιρνε θεραπεία αλλά ήταν αρρύθμιστοι και 41% ήταν ρυθμισμένοι υπό θεραπεία.

Επιπλέον, το 37% των ανδρών και το 34% των γυναικών είχαν αυξημένη χοληστερίνη (35% συνολικά) ενώ πάνω από τα 2/3 ατόμων ηλικίας κάτω από 50 ετών με αυξημένη χοληστερίνη είναι αδιάγνωστοι.

Σε ό,τι αφορά το κάπνισμα το 38% του γενικού ενήλικου πληθυσμού της Ελλάδας είναι ενεργοί καπνιστές και 16% πρώην καπνιστές.

Η μέση ηλικία έναρξης καπνίσματος είναι τα 18,9 έτη.

Στην μελέτη συμμετείχαν 5.000 άτομα που επιλέχθηκαν τυχαία από τον πληθυσμό της Ελλάδας με βάση την απογραφή του 2011.