Ποιοι οι κίνδυνοι από τις επεμβάσεις που αδυνατίζουν;

  • Iatropedia
Η παχυσαρκία και οι επιπτώσεις της στην υγεία των ασθενών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Την ίδια στιγμή το πρόβλημα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και αποτελεί πλέον μια κοινωνική μάστιγα. Συνέπεια πολλοί ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία να οδηγούνται σε κάποιο από τα γνωστά χειρουργεία απώλειας βάρους [γαστρικό bypass, γαστρικό μανίκι, mini γαστρικό bypass]. Ποιοι κίνδυνοι όμως παραμονεύουν από τις επεμβάσεις που υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Γράφει ο Γεώργιος Κ. Αναγνωστόπουλος

Γαστρεντερολόγος – Επεμβατικός Μικροενδοσκόπος

Με τα χειρουργεία αυτά [όταν γίνονται από χειρουργούς που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο] είναι γεγονός πως στην πλειονότητα των ασθενών επιτυγχάνεται ικανοποιητική απώλεια βάρους που βελτιώνει σημαντικά την υγεία τους. Προβλήματα όμως υπάρχουν:

1. Συχνά παρατηρούνται επιπλοκές μετά από χειρουργεία παχυσαρκίας οι οποίες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές έως και απειλητικές για την ζωή του ασθενούς. Οι συνηθέστερες επιπλοκές είναι οι διαφυγές από την αναστόμωση και τα συρίγγια που μπορεί να παρατείνουν την νοσηλεία των ασθενών για πολλούς μήνες και να καταλήξουν σε ακρωτηριαστικές επεμβάσεις.

2. Μεγάλο ποσοστό των ασθενών μετά από κάποια έτη επανακτά όλο ή μέρος του βάρους που αρχικά έχασε. Αυτό συμβαίνει είτε για διατροφικούς λόγους είτε συνηθέστερα για μηχανικούς λόγους δηλαδή επειδή διατάθηκε το κολόβωμα [pouch] του γαστρικού bypass και η γαστρεντεροαναστόμωση ή το γαστρικό μανίκι.

Η χερουργική αντιμετώπιση των επιπλοκών της παχυσαρκίας και της επανάκτησης βάρους απαιτεί πολύ δύσκολες επεμβάσεις με μεγάλη πιθανότητα επιπλοκών και αμφίβολα αποτελέσματα.

Πρόσφατα ανατπύχθηκε μια νέα τεχνική ενδοσκοπικής αποκατάστασης των συριγγίων [Apollo Overstitch] και διαφυγών μετά από βαριατρικά [ή και άλλου τύπου] χειρουργεία ή οποία χρησιμοοποιείται με τεράστια επιτυχία και στην επαναδιόρθωση του αρχικού χειρουργείου όταν υπάρχει αύξηση του σωματικού βάρους.

Με την τεχνική αυτή, κατά την διάρκεια μιας γαστροσκόπησης [που γίνεται με γενική αναισθησία], τοποθετούνται εσωτερικά ράμματα και επανακτά το στομάχι το μέγεθος που είχε μετά το αρχικό χειρουργείο ενώ ράβουμε και κλείνουμε τυχόν συρίγγια ή διαφυγές.

Ένα κλασσικό σενάριο είναι αυτό του ασθενούς που έχει υποβληθεί σε γαστρικό bypass και κάποια χρόνια μετά επανακτά μεγάλο μέρος του βάρους που έχασε επειδή διατάθηκε το γαστρικό κολόβωμα και η γαστρεντεροαναστόμωση.

Μέχρι τώρα έπρεπε να υποβληθεί σε νέα πολύ δύσκολη επέμβαση με πιθανές επιπλοκές. Με την ενδοσκοπική μέθοδο Apollo Overstitch τοποθετούνται, χωρίς τομές, εσωτερικά ράμματα και παίρνει ξανά το στομάχι και η αναστόμωση το μέγεθος που είχε μετά το αρχικό χειρουργείο.

Με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχουν χειρουργικές τομές και ο ασθενείς πηγαίνει σπίτι του σε λιγότερο από 24 ώρες. Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι εξαιρετικά και φαίνεται να δίνει λύση σε προβλήματα που εμαφανίζονται αμέσως ή μετά από χρόνια από τα χειρουγεία παχυσαρκίας.

Γεώργιος Κ. Αναγνωστόπουλος

Γαστρεντερολόγος – Επεμβατικός Μικροενδοσκόπος

www.advanced-endoscopy.gr

email: gkanagnostopoulos@yahoo.gr