Πίεση στα μάτια: Που μπορεί να οφείλεται;

  • Iatropedia
Η υψηλή πίεση στο μάτι επηρεάζει το 3-5% των ατόμων άνω των 40 ετών.Η κανονική πίεση των ματιών κυμαίνεται 10-21 mmHg ενώ αν είναι μεγαλύτερη, χρειάζεται άμεσα αντιμετώπιση.

Αιτίες

Η υψηλή πίεση στο εσωτερικό του οφθαλμού προκαλείται από μία ανισορροπία στην παραγωγή και την αποστράγγιση του υγρού μέσα στο μάτι (υδατοειδές υγρό). Ένας άλλος τρόπος για να σκεφτεί κανείς την υψηλή πίεση στο εσωτερικό του ματιού είναι να φανταστούμε ένα μπαλόνι νερό. Όπως ακριβώς, ένα μπαλόνι με νερό μπορεί να σκάσει αν έχει πολύ νερό έτσι και το οπτικό νεύρο του ματιού μπορεί να καταστραφεί από πολύ υψηλή πίεση.

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Για το λόγο αυτό, οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις σε οφθαλμίατρο είναι πολύ σημαντικές για να αποκλείστε οποιαδήποτε βλάβη στο οπτικό νεύρο από την υψηλή πίεση.

Θεραπεία

Εάν ένας οφθαλμίατρος πιστεύει ότι η ενδοφθάλμια πίεση είναι πολύ υψηλή, χορηγεί στον ασθενή φαρμακευτική αγωγή , συνήθως με τη μορφή οφθαλμικών σταγόνων, για να βοηθήσουν στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Το Laser και το νυστέρι δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της οφθαλμικής υπέρτασης.

Πρόληψη

Οφθαλμική υπέρταση δεν μπορεί να προληφθεί, αλλά με τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις με τον οφθαλμίατρο, η εξέλιξη του γλαυκώματος μπορεί να προληφθεί.

πηγή:http://www.webmd.boots.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι το γλαύκωμα και πότε πρέπει να προσέχουμε;