Ποιες τροφές κάνουν καλό στα μάτια;

  • Iatropedia
Τα μάτια, όπως και κάθε άλλο όργανο του ανθρώπινου σώματος, χρειάζονται φροντίδα και περιποίηση προκειμένου να λειτουργούν σωστά. Εκτός από τα γυαλιά ηλίου η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή όραση και την προστασία των ματιών. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιες τροφές κάνουν καλό στα μάτια σας.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

H φροντίδα των ματιών μας είναι σημαντική. Δοκιμάστε αυτές τις τροφές για να τα κρατήσετε την όρασή σας σε άριστη κατάσταση.

Εδώ είναι έξι από τις καλύτερες τροφές για την υγεία των ματιών σας.

1. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα υγιή κύτταρα και είναι πλούσια στο σπανάκι και το λάχανο. Έχει αναφερθεί , ότι δρουν σαν «εσωτερικά γυαλιά ηλίου». Έχουν επίσης, βιταμίνη Α που βοηθά στην όραση.

2. Η έλλειψη ψευδαργύρου έχει συνδεθεί με τη μειωμένη όραση και τον καταρράκτη. Ο ψευδάργυρος, που βρίσκεται στα στρείδια, τον αστακό, το σολομό, το γάλα επιβραδύνει την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι μια συχνή πάθηση σε ηλικίες άνω των 50 ετών.

3. Τα βερίκοκα είναι μια καλή πηγή β-καροτένιου και λυκοπένιου, δύο καροτενοειδών που μπορούν να βοηθήσουν την προστασία της καλής όρασης.

4. Ένα φλιτζάνι γλυκοπατάτας περιέχει περισσότερο από την πλήρη ημερήσια ανάγκη σε βιταμίνη Α. Και βέβαια υπάρχει πάντα και το πορτοκάλι.

5. Τα αυγά είναι ένα άλλο τρόφιμο που έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Είναι επίσης μια καλή πηγή για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

6. Το φύτρο σιταριού θεωρείται κορυφαία πηγή της βιταμίνης Ε, όπως και άλλες νόστιμες επιλογές, όπως τα αμύγδαλα, ηλιόσποροι, το φυστικοβούτυρο.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απλές φυσικές συμβουλές για τη ζαλάδα από την υπόταση