Ποιες τροφές έχουν βιταμίνη Β12;

  • Iatropedia
Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Συμμετέχει στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και έτσι σας προστατεύει από την αναιμία και είναι απαραίτητη για το νευρικό σύστημα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιες τροφές έχουν βιταμίνη Β12.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν το σώμα να πάρει την ενέργεια από τα τρόφιμα που τρώτε. Μπορούν επίσης να ενισχύσουν το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η βιταμίνη Β12 είναι μια θρεπτική ουσία που ενισχύει τα κύτταρα των νεύρων και του αίματος και βοηθά στο να αναγεννηθεί το DNA, το γενετικό υλικό σε όλα τα κύτταρα. Η βιταμίνη Β12 βοηθά αποτρέπει επίσης, ένα είδος αναιμίας, τη μεγαλοβλαστική αναιμία.

Είναι σημαντικό να είναι σε θέση ο οργανισμός να απορροφά τη βιταμίνη Β12 από τις τροφές. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται φυσικά σε μία ευρεία ποικιλία ζωικών τροφών και προστίθεται σε μερικά εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Οι φυτικές τροφές δεν έχουν καμία βιταμίνη Β12, εκτός εάν είναι ενισχυμένες. Μπορείτε να πάρετε τις συνιστώμενες ποσότητες βιταμίνης Β12 από την κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων συμπεριλαμβανομένων των εξής:

-Βοδινό συκώτι και μύδια, τα οποία είναι οι καλύτερες πηγές της βιταμίνης Β12.

-Ψάρι, κρέας, πουλερικά, αυγά, γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία περιέχουν επίσης βιταμίνη Β12.

-Μερικά δημητριακά για πρωινό και άλλα προϊόντα διατροφής που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12. Για να μάθετε αν έχει προστεθεί βιταμίνη Β12 σε ένα προϊόν διατροφής, ελέγξτε τις ετικέτες των προϊόντων.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί να επιλέξω τη μεσογειακή διατροφή;