Ποιες τροφές δυναμώνουν την καρδιά

  • Iatropedia
Ασπίδα προστασίας της καρδιάς αποτελεί η κατανάλωση ξηρών καρπών. Τα καρύδια, τα αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί μειώνουν τη χοληστερίνη, όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να είναι καλό για την καρδιά σας. Καρύδια, τα οποία περιέχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά ωφελούν την καρδιακή λειτουργία.

Οι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς ως μέρος του μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να μειώσουν τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL ή «κακή») το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα τους. Υψηλή LDL είναι ένα από τα κύρια αίτια της καρδιακής νόσου.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων του αίματος που μπορεί να προκαλέσει μια μοιραία καρδιακή προσβολή.

Οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν:

Τα ακόρεστα λίπη Δεν είναι απολύτως σαφές για ποιο λόγο, ωστόσο πιστεύεται ότι τα «καλά» λίπη στους ξηρούς καρπούς μειώνουν τη χοληστερίνη.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Πολλοί ξηροί καρποί είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που φαίνεται να βοηθούν την καρδιά σας. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που απαντώνται επίσης σε πολλά είδη ψαριών, αλλά τα καρύδια είναι ένα από τα καλύτερα φυτικής πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Φυτικές ίνες. Όλες οι ξηροί καρποί περιέχουν φυτικές ίνες, η οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης σας.

Βιταμίνη Ε Η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει την ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας.

Οι φυτικές στερόλες. Μερικοί ξηροί καρποί περιέχουν φυτικές στερόλες, μια ουσία που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερίνη σας.

Οι φυτικές στερόλες προστίθενται συχνά σε προϊόντα όπως η μαργαρίνη και χυμό πορτοκάλι για πρόσθετα οφέλη για την υγεία, αλλά στερόλες εμφανίζονται φυσικά σε ξηρούς καρπούς.

L-αργινίνη. Οι ξηροί καρποί περιέχουν L-αργινίνη, η οποία είναι μια ουσία που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των τοιχωμάτων των αρτηριών σας, καθιστώντας τα πιο ευέλικτη και λιγότερο επιρρεπείς σε θρόμβους αίματος που μπορεί να μπλοκάρει τη ροή του αίματος.

πηγή Mayo Clinic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί ''φτερουγίζει'' η καρδιά σας;

Ποια κακή συνήθεια ''πυροβολεί'' την καρδιά!