Ποιες ασθένειες μεταδίδονται από τα ζώα;

  • Iatropedia
Τα ζώα είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Αλλά πάντοτε για να μείνει αυτή η σχέση σωστή πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, γιατί τα ζώα μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιες ασθένειες μεταδίδονται από τα ζώα;

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Οι ασθένειες των ζώων από τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να νοσήσουν ονομάζονται ζωονόσοι. Πολλές ασθένειες, που επηρεάζουν τους ανθρώπους μπορεί να εντοπιστούν σε ζώα ή ζωικά προϊόντα. Μπορείτε να κολλήσετε μια ασθένεια απ 'ευθείας από ένα ζώο, ή έμμεσα μέσω του περιβάλλοντος.

Τα κατοικίδια μπορεί επίσης να σας μεταφέρουν αρρώστιες. Τα ερπετά παρουσιάζουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Χελώνες, φίδια και ιγκουάνα μπορούν να μεταδώσουν τα βακτήρια της σαλμονέλας στους ιδιοκτήτες τους.

Μπορείτε να κολλήσετε λύσσα από ένα μολυσμένο σκύλο ή τοξοπλάσμωση από μια μολυσμένη γάτα. Ωστόσο, η πιθανότητα το σκυλί ή η γάτα σας να σας μεταφέρει ασθένειες είναι εξαιρετικά μικρή, ειδικά αν εμβολιάζετε τα ζώα σας όπως πρέπει. Μπορείτε επίσης, να μειώσετε τον κίνδυνο τηρώντας απλούς κανόνες υγιεινής, διατηρώντας το κατοικίδιο και το χώρο του καθαρό.

Ακόμα και τα ζώα εκτροφής μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες. Αν έρχεστε σε επαφή με τέτοια ζώα να πλένετε τα χέρια σας πολύ καλά μετά από την επαφή σας μαζί τους.

Τα άγρια ​​ζώα μπορούν να μεταφέρουν επίσης μικρόβια, ιούς, και τα παράσιτα. Τα ελάφια και τα ποντίκια μεταφέρουν τα τσιμπούρια που προκαλούν τη νόσο του Lyme. Μερικά άγρια ​​ζώα μπορούν να μεταφέρουν ακόμα και τη λύσσα.

Διδάξτε στα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια τους σωστά μετά το παιχνίδι με τα ζώα. Ακόμα και στην επίσκεψή σας σε ζωολογικούς κήπους να είστε προσεκτικοί με την υγιεινή των παιδιών σας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr