Ποιά μυστικά μας αποκαλύπτει… ο ιδρώτας μας

  • Iatropedia
Όλοι γνωρίζουμε ότι ιδρώνουμε όταν ζεσταινόμαστε, όταν έχουμε άγχος ή αμηχανία, όμως είναι λιγότερο γνωστό ότι ο ιδρώτας μας μεταφέρει στους άλλους συναισθηματικά μηνύματα, ακόμα κι αν θέλουμε να τα κρατήσουμε κρυφά.

Ο ιδρώτας δεν είναι μόνο το air-condition του σώματός μας. Μπορεί να δείχνει άγχος, ντροπή, πόνο ή φόβο. Αποκαλύπτει όμως και πολλά άλλα συναισθήματα και αποτελεί ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας. Είναι γεγονός ότι οι ιδιαίτερες μυρωδιές που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται από τον ιδρώτα, του λένε πολλά για το πώς ο άλλος αισθάνεται.

Κληρονομιά από τους προγόνους μας επί πολλές χιλιετηρίδες, όταν ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε περισσότερο την όσφρησή του από τις άλλες αισθήσεις του, επηρεαζόμαστε και σήμερα από την μυρωδιά του άλλου και η ιδιαίτερη μυρωδιά του ιδρώτα του μας δείχνει τα συναισθήματά του. Στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης έγινε το εξής πείραμα: Πέντε άνδρες είδαν ταινίες που τους προκάλεσαν φόβο και άλλοι πέντε ταινίες που τους προκάλεσαν αηδία.

Μετά ζητήθηκε από 36 γυναίκες να μυρίσουν δείγματα του ιδρώτα τους. Όλες έκαναν μορφασμό φόβου όταν μύρισαν τα δείγματα των πρώτων πέντε και όλες έκαναν μορφασμό αηδίας όταν μύρισαν τα δείγματα της δεύτερης ομάδας. Η επιστημονική ομάδα κατάλαβε ότι με τον ιδρώτα μεταφέρονται μηνύματα της συναισθηματικής κατάστασης από τον έναν άνθρωπο στον άλλον.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ομάδα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Εκεί ζητήθηκε από 64 άτομα να δώσουν δείγμα. Οι μισοί όταν πηδούσαν με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο για πρώτη φορά και οι άλλοι μισοί μετά από απλή γυμναστική. Όλοι οι εθελοντές που κλήθηκαν να μυρίσουν τα δείγματα ιδρώτα εντόπισαν αμέσως τον φόβο της πρώτης ομάδας και μάλιστα σε τεστ που ακολούθησε αντιδρούσαν σαν να τους είχε δοθεί… μήνυμα επικινδυνότητας και πρόσεχαν και οι ίδιοι. Σε άλλο πείραμα παρατηρήθηκε επίσης ότι οι γυναίκες που μυρίζουν τον ιδρώτα ενός άνδρα που έχει άγχος παίρνουν ριψοκίνδυνες αποφάσεις!