Ποια είναι η καλύτερη εξέταση για το συκώτι;

  • Iatropedia
Η βιοψία του συκωτιού (ήπατος) περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος ιστού από το συκώτι. Τα ηπατικά κύτταρα μπορούν στη συνέχεια να εξεταστούν λεπτομερώς. Η βιοψία του ήπατος χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την παρακολούθηση ορισμένων ηπατικών νοσημάτων. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πότε γίνεται η βιοψία και ποιους κινδύνους έχει.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Βιοψία είναι η ιατρική διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται ένα μικρό δείγμα ιστού από ένα τμήμα του σώματος. Το δείγμα εξετάζεται στο μικροσκόπιο, ή μπορεί να εξεταστεί και με άλλους τρόπους. Η βιοψία ήπατος είναι η διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται ένα μικρό δείγμα του συκωτιού, η οποία γίνεται για τη διάγνωση και την παρακολούθηση ορισμένων νοσημάτων του ήπατος. Όπως για παράδειγμα, η κίρρωση του ήπατος, μερικές μεταβολικές διαταραχές του ήπατος και η ηπατίτιδα.

Πριν υποβληθείτε σε βιοψία ήπατος θα κάνετε εξετάσεις αίματος για να ελέγξει ο γιατρός σας την πηκτικότητα του αίματος. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθεί ότι δεν έχετε αυξημένο κίνδυνο να αιμορραγήσετε μετά τη βιοψία. Για τον ίδιο λόγο μπορεί να σας συστήσει να μην παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος, όπως ασπιρίνη και βαρφαρίνη για μία εβδομάδα περίπου πριν από τη βιοψία.

Οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες. Η πιο συχνή επιπλοκή είναι ο πόνος στο σημείο της βιοψίας ή στον δεξί ώμο. Σε ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων υπάρχει μία μικρή αιμορραγία από το σημείο που έγινε η βιοψία. Αυτό συνήθως είναι μικρής σημασίας και η αιμορραγία σταματά σύντομα. Λιγότερο συχνά η αιμορραγία είναι πιο σοβαρή και σπάνια μπορεί να απαιτηθεί μετάγγιση αίματος. Μια σπάνια επιπλοκή είναι η διαφυγή χολής. Τέλος υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να μολυνθεί η περιοχή μετά τη βιοψία.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα φάρμακα που ρίχνουν τη χοληστερίνη καταστρέφουν το συκώτι;