Ποια φάρμακα θα παίρνουμε με εμπορική ονομασία και ποια ανώνυμα μετά τα μέτρα

  • Iatropedia
Υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει με λεπτομέρεια ποια ακριβώς φάρμακα θα μπορούν οι γιατροί να συνταγογραφούν με την εμπορική τους ονομασία (σε ποσοστό μόνο 15%) αναμένεται να εκδώσει άμεσα το υπουργείο Υγείας. Πανικός σε εταιρείες, γιατρούς και ασθενείς από την απόφαση το 85% των φαρμάκων να συνταγογραφείται μόνο με βάση τη δραστική ουσία.

Σε απόγνωση βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υγεία μετά την αιφνιδιαστική ρύθμιση που περιλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο Στουρνάρα μετά από αφόρητες πιέσεις της τρόικα και προβλέπει μόνο το 15% των φαρμάκων που θα χορηγούν οι γιατροί να είναι με την εμπορική τους ονομασία. Για τα υπόλοιπα που είναι σαφώς και τα περισσότερα, οι γιατροί θα πρέπει να γράφουν απλά τη δραστική ουσία. Τι θα φθάνει στους ασθενείς; Ακόμη και ανώνυμα αντίγραφα φάρμακα αγνώστου ποιότητας που είναι πιθανό να εισαχθούν σύντομα στη χώρα.

Σύντομα πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα εκδώσει υπουργική απόφαση που θα διευκρινίζει ποια επώνυμα φάρμακα θα αποτελούν το 15%. Θα πρόκειται για σκευάσματα που αφορούν χρόνιες και ειδικές παθήσεις και φυσικά θα έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά για τον κάθε ασθενή.

Ο γιατρός αν ξεπεράσει το 15% δε θα μπορεί σε καμία περίπτωση να δίνει συνταγές με εμπορική ονομασία.

Ήδη πάντως όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν διαμαρτυρηθεί για τη ρύθμιση η οποία όπως αναφέρουν υποβαθμίζει την περίθαλψη και κάνει το γιατρό να μην έχει το βασικό ρόλο στη θεραπεία του ασθενούς καθώς τα φάρμακα που θα φθάνουν στους αρρώστους τελικά θα τα επιλέγουν οι φαρμακοποιοί.

Από την άλλη οι φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται στο κόκκινο μη γνωρίζοντας τι θα ξημερώσει καθώς πλέον δε θα μπορούν να προωθούν τα σκευάσματά τους.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες γεγονός που φαίνεται ότι θα πλήξει και την περιβόητη ανάπτυξη της χώρας.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) επισημαίνει ότι δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και θα αντιδράσει, όπως εξάλλου σημειώνουν και οι γιατροί οι οποίοι διαμηνύουν ότι θα συνεχίζουν να συνταγογραφούν κανονικά.

Μάλιστα η ΠΕΦ αφήνει αιχμές για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την απόφαση και υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Παρά την ευαισθησία και την επαγρύπνησή της, σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δέχεται το ένα κτύπημα πίσω από το άλλο, σε μια στιγμή που η ελληνική κοινωνία αναγνωρίζει την αξία των ελληνικών προϊόντων. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Η λυσσαλέα εμμονή σε καταστροφικά αντιαναπτυξιακά μέτρα με στόχο τη διάλυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας έχει μόνο μια εξήγηση: Μόνο εφόσον καταστραφεί ο «ενοχλητικός» εγχώριος ανταγωνισμός, που ανταγωνίζεται επάξια άλλες «εθνικές» φαρμακοβιομηχανίες σε άλλες χώρες, θα γίνει δυνατή η υποταγή της φαρμακευτικής αγοράς στα συμφέροντα των μεγαλοεισαγωγέων και θα αφανιστεί η παρουσία των «ενοχλητικών» Ελλήνων στο εξωτερικό.

Θέτουμε προ των ευθυνών τους αυτούς που σχεδιάζουν και υλοποιούν τέτοιου είδους πολιτικές, που μόνο σκοπό έχουν την πλήρη αποβιομηχάνιση της χώρας και την άνευ προηγουμένου υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας. Η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει αμαχητί έναν τόσο κρίσιμο εθνικά τομέα, όπως η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, οδηγώντας τη χώρα στην απόλυτη εξάρτηση από τα εισαγόμενα και τη φαρμακευτική αγορά στην παράδοση στους μεγαλοεισαγωγείς. Η ΠΕΦ θα αντιδράσει δυναμικά».

Δήμητρα Ευθυμιάδου