ΠΦΣ: Καταγγελίες για καθυστερήσεις στη διάθεση φαρμάκου εξωσωματικής γονιμοποίησης – Προειδοποιεί με νομικές ενέργειες

  • Αθηνά Γκόρου
ΠΦΣ
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κάνει λόγο για ελλείψεις, γραφειοκρατικά εμπόδια και άνιση μεταχείριση των φαρμακείων

Σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο διάθεσης φαρμακευτικού σκευάσματος που χρησιμοποιείται στις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής διατυπώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με επιστολή που απέστειλε σε φαρμακευτική εταιρεία και κοινοποίησε στο υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΦ, την Ένωση Ασθενών Ελλάδας και τους φορείς των φαρμακοποιών.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, οι ποσότητες του συγκεκριμένου φαρμάκου που διατίθενται στην ελληνική αγορά, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων που βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, γεγονός που, όπως υποστηρίζει, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην έγκαιρη έναρξη της θεραπείας.

Καταγγελίες για καθυστερήσεις έως και δέκα ημερών

Ο Σύλλογος αναφέρει ότι, όταν οι φαρμακαποθήκες αδυνατούν να προμηθεύσουν το φάρμακο στα ιδιωτικά φαρμακεία, εφαρμόζεται ειδική διαδικασία, βάσει της οποίας το φαρμακείο πρέπει να αποστείλει την ιατρική συνταγή στην εταιρεία, προκειμένου να εγκριθεί η αποστολή του σκευάσματος.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, βασική προϋπόθεση είναι το φαρμακείο να διαθέτει ενεργή καρτέλα πελάτη στη βάση δεδομένων της εταιρείας. Σε διαφορετική περίπτωση, απαιτείται η δημιουργία νέου λογαριασμού, διαδικασία που, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις περίπου δέκα ημερών.

«Δημιουργούνται δύο κατηγορίες φαρμακείων»

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη πρακτική δημιουργεί, στην πράξη, δύο κατηγορίες ιδιωτικών φαρμακείων: εκείνα που μπορούν να εξυπηρετήσουν άμεσα τους ασφαλισμένους και εκείνα που αδυνατούν να εκτελέσουν τις συνταγές λόγω της έλλειψης συνεργασίας με την εταιρεία.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του, η πρακτική αυτή παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των φαρμακείων και δημιουργεί εμπόδια στην ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους.

Παράλληλα, ο ΠΦΣ τονίζει ότι η καθυστέρηση στην προμήθεια του φαρμάκου μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη του θεραπευτικού κύκλου, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται άμεση έναρξη της αγωγής.

Ο ΠΦΣ ζητά αλλαγή του τρόπου διάθεσης

Στην επιστολή του, ο Σύλλογος καλεί την εταιρεία να αναθεωρήσει άμεσα τον τρόπο διάθεσης του φαρμάκου, ώστε να διασφαλιστεί, όπως αναφέρει, η απρόσκοπτη και έγκαιρη εξυπηρέτηση όλων των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι, σε διαφορετική περίπτωση, επιφυλάσσεται να προχωρήσει σε κάθε νόμιμη διοικητική ή δικαστική ενέργεια για την προστασία των φαρμακοποιών και των ασθενών.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υπογραμμίζει, τέλος, ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία αποτελούν θεσμοθετημένους παρόχους πρωτοβάθμιας φαρμακευτικής περίθαλψης και όχι απλούς διαμεσολαβητές στη διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων.

Φωτογραφία:  istock