Pfizer: Στο 90% η αποτελεσματικότητα της αντιιικής θεραπείας – Προστατεύει και από την Όμικρον

  • Γιάννα Σουλάκη
χάπι
Τα αποτελέσματα της μελέτης της για το αντιιικό φάρμακο που παράγει έναντι του κορονοϊού, δημοσιοποίησε η εταιρεία Pfizer. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το πόσιμο από του στόματος χάπι βοηθά την αποφυγή σοβαρής νόσησης σε ποσοστό που φτάνει το 90%.

Η Pfizer υποστηρίζει ότι η εργαστηριακή μελέτη της απέδειξε ότι το αντιιικό χάπι της είχε προστατευτική επίδραση και έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον, που εξαπλώνεται πλέον και στην Ευρώπη, εκτός από τη Νότια Αφρική.

Συγκεκριμένα η εταιρεία αναφέρει, πως εάν η θεραπεία χορηγηθεί εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 89%, ενώ εάν χορηγηθεί εντός πέντε ημερών, ο κίνδυνος μειώνεται σχεδόν το ίδιο, στο 88%.

«Είμαστε βέβαιοι ότι, εάν εγκριθεί, αυτή η πιθανή θεραπεία θα μπορούσε να είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για να βοηθήσει στην καταστολή της πανδημίας», δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, σε δήλωση του στα social media.

Αποτελεσματικό και απέναντι στην Όμικρον

Στις ίδιες μελέτες, η πλειοψηφία των εθελοντών είχε προσβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα, όμως, η Pfizer υποστηρίζει πως σε εργαστηριακά πειράματα, η θεραπεία είχε καλά αποτελέσματα και απέναντι στην ισχυρή παραλλαγή Όμικρον, που τείνει να επικρατήσει πλέον στον πλανήτη έναντι της Δέλτα.

Οι επιστήμονες της εταιρείας υποστηρίζουν πως το φάρμακο εμπλέκεται με μία από τις βασικές πρωτεΐνες της Όμικρον (πρωτεάση), πρωτεΐνη που κάνει το φάρμακο ισχυρό απέναντι σε όλες τις παραλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο μήνα, η Pfizer κατέθεσε τον φάκελο με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του Paxlovid  (όπως είναι η εμπορική ονομασία του φαρμάκου), στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ζητώντας έγκριση.

Τα νέα αποτελέσματα που έρχονται σήμερα, αναμένεται να ενισχύσουν την αίτηση της εταιρείας. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά με την έγκριση οι Αμερικανοί που έχουν μολυνθεί από τον ιό μπορεί να έχουν πρόσβαση στο χάπι εντός εβδομάδων, σημειώνουν οι New York Times.

Τι έδειξαν οι μελέτες

Τα αποτελέσματα των μελετών στηρίζονται σε ανάλυση 2.246 μη εμβολιασμένων εθελοντών με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης και είναι αντίστοιχα σε μεγάλο βαθμό με την αρχική, μικρότερη ανάλυση της κλινικής δοκιμής της εταιρείας, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τη Pfizer, το 0,7% των ασθενών που έλαβαν Paxlovid νοσηλεύτηκαν εντός 28 ημερών από την έναρξη της δοκιμής και κανένας δεν πέθανε. Αντίθετα, το 6,5% των ασθενών που έλαβαν το εικονικό φάρμακο νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν.