Πέτσας: «Προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων» Κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων

  • Γιάννα Σουλάκη
κρούσματα
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία" τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε πως εντός της εβδομάδας θα γίνει συνάντηση της υπουργού παιδείας με τους ειδικούς για να τεθεί το πλαίσιο.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε για να έχουμε μείωση του ιϊκού φορτίου, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ανέφερε δε ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας και σε τοπικό επίπεδο, ανά γεωγραφική ζώνη έχει γίνει και γίνεται και τώρα με τα τοπικά lockdown. «Το τι θα γίνει θα είναι σε συνάρτηση με τις εισηγήσεις των ειδικών«, είπε.

Για τα περιοριστικά μέτρα την Πρωτοχρονιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν. «Οι πρώτες εικόνες τα Χριστούγεννα είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τις συνέπειες θα τις δούμε μετά από μια εβδομάδα, δέκα ημέρες. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν τα μέτρα την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια. Προτεραιότητα μας είναι το άνοιγμα των σχολείων. Θα δούμε για τους άλλους κλάδους», επισήμανε ενώ απαντώντας σε συναφή ερώτηση είπε ότι «δεν εξετάζεται αυστηροποίηση των μέτρων» για τις γιορτές.

Σχετικά με άλλους τομείς όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση σημείωσε ότι «θα δούμε τα επίπεδα των κρουσμάτων, την κατάσταση στο ΕΣΥ, στις ΜΕΘ και στους διασωληνωμένους, και τότε θα πάρουμε αποφάσεις».

Ερωτηθείς για τους λόγους που μειώθηκαν τα τεστ τις τελευταίες ημέρες είπε ότι μέσα στα Χριστούγεννα είναι δύσκολο κάποιος να προσέλθει στις ιδιωτικές κλινικές για να κάνει τεστ και πως μετά τις γιορτές θα αυξηθούν ξανά στον μέσο όρο των 30.000 ημερησίως. Σημείωσε ότι γι’ αυτό έχει σημασία ο ρυθμός θετικότητας και για να μείνει χαμηλός θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα σχολαστικά. «Ο δείκτης είναι ένα κλάσμα, πόσα τεστ είναι θετικά σε αυτά που γίνονται. Μετράται καθημερινά και αξιολογείται σε εβδομαδιαία βάση όπως κάνουν όλες οι χώρες», πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο τρίτου κύματος, είπε ότι εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων και τα μέτρα που λαμβάνονται. «Με προσοχή και τήρηση των μέτρων δεν χρειάζεται να δοκιμάσουμε ξανά τις αντοχές του συστήματος υγείας με τρίτο κύμα», σημείωσε.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς

Για το πρόγραμμα του εμβολιασμού ο κ. Πέτσας είπε ότι τους πρώτους μήνες έχουμε ζήτημα υψηλότερης ζήτησης σε σχέση με την προσφορά. Ανέφερε ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα πάρουμε 429.000 δόσεις του εμβολίου της pfizer, στις 6 Ιανουαρίου αναμένεται να εγκριθεί αυτό της Moderna και θα ακολουθήσουν εγκρίσεις και άλλων εταιρειών. «Ελπίζουμε να έχουμε γρήγορα εγκρίσεις για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και να επιταχύνουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού από το Φεβρουάριο και μετά. Θα πάμε σιγά σιγά μέσα στο Γενάρη και ελπίζουμε να έχουμε αύξηση των εμβολίων», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι υπάρχει το σχέδιο με τις παραδόσεις και τα συμβόλαια προαγοράς με τις εταιρείες και μέχρι τον Ιούνιο προβλέπεται να έχουμε πάρει 25 εκ. δόσεις και ακόμα περισσότερες μέχρι τέλος του έτους. «Σκοπός είναι το Γενάρη να τεσταριστεί το σύστημα και από το Φεβρουάριο και μετά να έχουμε επιτάχυνση, κάτι που εξαρτάται από την ΕΕ, τα συμβόλαια προαγοράς και τη δυνατότητα παραγωγής των εταιρειών. Ό,τι ισχύει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ισχύει και για την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Πέτσας: «Παραπλανητικά διλήμματα και ερωτήματα για τους εμβολιασμούς»

Σχετικά με δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι μακάρι να εμβολιαστούν όλοι αλλά με αυτό το ρυθμό δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε μέχρι το καλοκαίρι ασπίδα προστασίας, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για παραπλανητικά διλήμματα και ερωτήματα. Επανέλαβε ότι υπάρχουν συμβόλαια προαγοράς και η κατανομή των εμβολίων γίνεται με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας. «Την εφοδιαστική αλυσίδα τροφοδοτούν οι εταιρείες με τη δυνατότητα παραγωγής που έχουν και αφού πάρουν έγκριση με κριτήρια ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Δεν είναι στο χέρι καμίας κυβέρνησης πόσα εμβόλια θα πάρει. Αυτό έχει να κάνει με την κατανομή σε επίπεδο ΕΕ και την παραγωγική δυνατότητα των εταιρειών», υπογράμμισε.

Ο κ. Πέτσας είπε τον Ιανουάριο η κυβέρνηση θέλει να τεστάρει ότι η αλυσίδα λειτουργεί, και αφού εγκριθούν και άλλα εμβόλια, σιγά σιγά θα αυξηθεί και ο αριθμός των ανθρώπων που θα εμβολιάζονται κάθε μήνα. «Εμείς έχουμε μηχανισμό για πάνω από 2 εκ. εμβολιασμούς το μήνα. Είναι πρώιμο να προεξοφλεί κανείς αποτυχίες για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Ας ξεπεράσουμε το Γενάρη πρώτα, ας δούμε την έγκριση των εμβολίων από άλλες εταιρείες και θα τα ξαναπούμε», συμπλήρωσε.