Πέτσας: Παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 4 Μαΐου – Οι συγκριτικοί χάρτες με άλλες χώρες

  • Γιάννα Σουλάκη
Πέτσας
Την παράταση του lockdown έως τις 4 Μαϊού ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τα συγκριτικά μαθηματικά στοιχεία και τους πίνακες, στους οποίους στηρίζονται οι επιστήμονες για να επιστρέψουμε με σταθερά βήματα στην κανονικότητα.

Την παράταση των μέτρων που έληγαν στις 27 Απριλίου έως τις 4 Μαϊου, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Στις αρχές της εβδομάδας θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις για την άρση των μέτρων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως είπε.

Πέτσας: Πως θα γίνει η μετάβαση στην κανονικότητα

Η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα είναι αργή θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις, μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.  Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε εβδομάδα με εβδομάδα.

Ο Στέλιος Πέτσας έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικά συγκριτικά διαγράμματα αποτύπωσης του αριθμού κρουσμάτων και θανάτων, τα οποία αποδεικνύουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας ως προς την άρση των μέτρων. Η σύγκριση γίνεται σε πληθυσμούς χωρών (όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία κ.α.) παρόμοιους με αυτόν της χώρας μας.

«Η επιτυχία του σχεδίου μας, μέχρι σήμερα, απεικονίζεται στα διαγράμματα των κρουσμάτων και -δυστυχώς- και των θυμάτων, ιδίως σε σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού».

Δείτε τα διαγράμματα:

«Τα μέτρα που λάβαμε και είχαν επιτυχημένο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής» είπε ο Στέλιος Πέτσας, «τα πήραμε για τους παρακάτω λόγους:

  • Για να μην νοσήσουν πολλοί, ταυτόχρονα.
  • Για να μην καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας, από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών.
  • Για να μην φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε -ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες χώρες- δηλαδή, με απόγνωση, να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.
  • Για να μην χάσουμε, κανείς μας, αγαπημένα μας πρόσωπα από την έλλειψη ενός κρεβατιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ή από την έλλειψη ενός αναπνευστήρα».

Επιστροφή στην κανονικότητα

Σκοπός των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, όμως, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «δεν είναι να μένουμε για πάντα μέσα σε μια «γυάλα», κλεισμένοι μόνιμα στα σπίτια μας. Σκοπός είναι, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω».

Σε ότι αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας είναι αυτή που θα κάνει τη σχετική επιστημονική εισήγηση προς τον πρωθυπουργό: «Ακούμε τις τοποθετήσεις των επιστημόνων, όπως έχουμε αποδείξει, από την αρχή της πανδημίας. Η αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα κάνει τη σχετική εισήγηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έως την Παρασκευή για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία και με ποια σειρά, ανά βαθμίδα», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονικότητα θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα:

  • Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας.
  • Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας.
  • Αποφεύγουμε τις χειραψίες.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις.

Και φυσικά θα τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

«Δείξαμε ότι οι Έλληνες, στα δύσκολα, ενωμένοι, τα καταφέρνουμε. Και το ίδιο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα. Η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Για να προετοιμαστούν όλοι στη σταδιακή αυτή μετάβαση χρειάζεται έγκαιρη ενημέρωση».

Εντωμεταξύ, αρχίζει εγχώρια παραγωγή μασκών από αύριο, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα. Επίσης, ως χώρα έχουμε  βάλει στόχο -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνον για τη χώρα, αλλά και πανευρωπαϊκά.

«Το αξίζουν οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, και, πάνω απ’ όλα οι Έλληνες, οι οποίοι δικαιούμαστε να έχουμε δωρεάν πρόσβαση σε ένα ποιοτικό Σύστημα Υγείας», τόνισε κλείνοντας ο κ. Πέτσας.