Πέτσας: «Να σπάσουμε το Πάσχα την αλυσίδα μετάδοσης – Συνεχίζεται η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας»

  • Γιάννα Σουλάκη
Πέτσας
Στην ανάγκη ο πληθυσμός να πειθαρχίσει στα μέτρα περιορισμού της ημέρες του Πάσχα, ώστε να καταφέρουμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού και να αρχίσουμε να συζητάμε την άρση τους από τις 27 Απριλίου και μετά, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στο σχέδιο στρατηγικής ενίσχυσης του ΕΣΥ στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.

Στρατηγικό σχέδιο επεξεργάζεται, ήδη, η κυβέρνηση για την σταδιακή άρση των μέτρων μετά τις 27 Απριλίου. Την αποκάλυψη έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το Στρατηγικό Σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών. Αλλά, παρακαλώ, δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχουμε αρκετές ημέρες ακόμη μέχρι τις 27 Απριλίου. Και μέχρι τότε τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα. Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές», επισήμανε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η μετάβαση στην κανονικότητα, θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη, δεν θα είναι αυτόματη και οριζόντια. «Θα είναι σαν θερμοστάτης, όχι σαν διακόπτης. Θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις, διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Κάθε βήμα θα είναι ελεγχόμενο και κάθε επόμενο θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του προηγούμενου. Και τα αποτελέσματα της Στρατηγικής θα αξιολογούνται καθημερινά», τόνισε.

Πέτσας: Συνεχίζεται η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας ενάντια στον κορωνοϊό

Η κυβέρνηση ενισχύει το Σύστημα Υγείας με προσλήψεις προσωπικού, αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και συγκρότηση των 500 κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για εξετάσεις του πληθυσμού κατ’ οίκον. Επίσης, ο κ. Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση κατά 2,5 εκατ. ευρώ με απόφαση του πρωθυπουργού της επιδημιολογικής μελέτης του κορωνοϊού, με την σύμπραξη πανεπιστημιακών σχολών και επιστημονικών φορέων.

Ως προς την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι αυτή συνεχίζεται στους παρακάτω τομείς:

  • Συνεχίζονται οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί 3.073 προσλήψεις, εκ των οποίων 381 ιατρικό προσωπικό και 2.692 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.
  • Οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φτάνουν τις 4.824, «δηλαδή περίπου 2,5 φορές πάνω από τις αρχικά εγκριθείσες 2.000 προσλήψεις», τόνισε ο κ. Πέτσας
  • Οι ΜΕΘ έχουν αυξηθεί από τις 565 στις 997
  • Συγκροτούνται 500 κινητές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας οι οποίες θα παρέχουν κατ’ οίκον νοσηλευτικές υπηρεσίες.
  • Δημιουργήθηκε, επίσης, Μητρώο Ασθενών κορωνοϊού,έτσι ώστε τα απαραίτητα δεδομένα να βρίσκονται στη διάθεση των εμπλεκομένων φορέων.

Ενισχύονται, παράλληλα, οι δυνατότητες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, για τη διάγνωση κρουσμάτων κορονοϊού, μια ενέργεια πολύ σημαντική, όπως ανέφερε κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι «μπορούμε να προσθέσουμε σημαντική δυνατότητα τεστ, καθώς θα αρχίζουμε να εξετάζουμε το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας».

Πέτσας: Το μήνυμα αγάπης που εκπέμπουν οι άγιες αυτές μέρες «Προστατεύουμε τους εαυτούς μας και αυτούς που αγαπάμε»

Το μήνυμα της αγάπης που εκπέμπουν οι άγιες αυτές ημέρες, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, για να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί είναι το «Μένουμε φέτος μακριά. Αποφεύγουμε κάθε συγχρωτισμό, ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και αυτούς που αγαπάμε. Για να σπάσουμε τον κρίκο στην αλυσίδα της μετάδοσης».

Επίσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τα μέσα ενημέρωσης και τους εργαζόμενους σε αυτά, δημοσιογράφους και τεχνικούς, οι οποίοι, όπως είπε «έχουν ανταποκριθεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προσφέροντας συνεχή ενημέρωση για την πορεία της μάχης απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού. Για άλλη μια φορά τους ευχαριστώ».