Πεθαίνει από έμπολα η Βρετανίδα νοσηλεύτρια που «ανάρρωσε» πέρσι από τον ιό

  • Iatropedia
Σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Ρόαγιαλ Φρι του Λονδίνου νοσηλεύεται η νοσηλεύτρια Πολίν Καφέρκι, η οποία είχε νοσήσει πέρσι από τον ιό του Έμπολα , ανάρρωσε αλλά τώρα εμφάνισε και πάλι σοβαρά συμπτώματα της ασθένειας... "Με λύπη ανακοινώνουμε ότι η υγεία της Πολίν Καφέρκι έχει επιδεινωθεί και είναι πλέον σε κρίσιμη κατάσταση", ανέφεραν χαρακτηριστικά οι θερπάποντες γιατροί της.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η 38χρονη πήγε και πάλι στο νοσοκομείο την περασμένη Παρασκευή με στρατιωτικό αεροσκάφος από το νοσοκομείο Κουίν Ελίζαμπεθ της Γλασκώβης όπου είχε εισαχθεί λίγες ημέρες νωρίτερα.

Η οικογένειάς της υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να έχει εντοπιστεί νωρίτερα το πρόβλημα και να μην κινδύνευε τώρα η Πολίν να χάσει την ζωή της. «Η οικογένειά μου και εγώ πιστεύουμε ότι (οι γιατροί) έχασαν την τεράστια ευκαιρία να κάνουν μια έγκαιρη διάγνωση» δήλωσε χαρακτηριστικά η αδελφή της, Τόνι Καφέρκι, μιλώντας στην Sunday Mail.

Λόγω του αυξημένου κινδύνου μετάδοσης του ιού, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές παρακολουθούν 58 ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή με την ασθενή. Πρότειναν επίσης να εμβολιαστούν οι 40 από αυτούς και δέχτηκαν τον εμβολιασμό οι 25.

Η Πολίν Καφέρκι ασθένησε από τον Έμπολα τον Δεκέμβριο του 2014, μετά την επιστροφή της από τη Σιέρα Λεόνε όπου εργαζόταν για τη μη κυβερνητική οργάνωση «Σώστε τα παιδιά».

'Οπως εξήγησε Βρετανός γιατρός «ο ιός του έμπολα μπορεί περιστασιακά να παραμείνει επί μερικούς μήνες σε ορισμένους ιστούς των επιζώντων. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από αυτούς τους ανθρώπους φαίνεται ότι είναι πολύ μικρός, όμως, με τόσους πολλούς επιζώντες στη Δυτική Αφρική, υπάρχει πιθανότητα να ξεσπάσουν νέες επιδημίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ