Πέθανε ο Σωτήρης Ράπτης- Συγκίνηση στον ιατρικό κόσμο και την πανεπιστημιακή κοινότητα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Έφυγε" σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας και ιδρυτής του Εθνικού Κέντρου για Εθνικό Κέντρο Έρευνας Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) Σωτήρης Ράπτης.

Ο Σωτήρης Ράπτης γεννήθηκε στην Αθήνα και το 1955 εισήχθη δεύτερος στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Από το 1962 ως το 1977 σπούδασε και εργάστηκε σε χώρες της Ευρώπης. Αρχικά εργάστηκε ως ειδικευόμενος ιατρός στην Β΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Το 1967 έλαβε την ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουλμ Γερμανίας και τρία χρόνια αργότερα εξελέγη Υφηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουλμ Γερμανίας.

Από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 1977 έλαβε την ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας  και ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα. Τότε, ανέλαβε διευθυντής του Διαβητoλογικού Κέντρου της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Αλεξάνδρα».

Το 1982 εξελέγη καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανέλαβε τη διεύθυνση της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» έως τον Νοέμβριο του 2003 και στη συνέχεια και μέχρι το 2005 υπηρέτησε στο «Αττικόν».

Το 1993 ίδρυσε το Ε.ΚΕ.ΔΙ., του οποίου υπήρξε έκτοτε πρόεδρος.

Η προσφορά του υπήρξε πολυσχιδής: Ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη ξεκίνησε τη νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, σχετικά με τη λειτουργία των Διαβητολογικών Κέντρων στην Ελλάδα, με σκοπό τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της παροχής φροντίδας στους ασθενείς με διαβήτη.

Ο εκλιπών ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που οργάνωσε δομημένα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη από το 1978.  Σήμερα πανελλαδικά λειτουργούν συνολικά 82 Διαβητολογικά Κέντρα και Εξωτερικά Διαβητολογικά Ιατρεία

«Φτωχότερη από σήμερα η οικογένεια του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών αλλά και η Ελληνική Ιατρική και επιστημονική κοινότητα. Ο καθηγητής Σωτήρης Ράπτης υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία και ένας πανάξιος και πολυδιάστατος άνθρωπος και επιστήμονας με ένα βιογραφικό που λίγοι Έλληνες διαθέτουν. Ιδιαίτερα αγαπητός και καλός φίλος της οικογένειας μου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην αγαπητή μας οικογένεια του. Αντίο καθηγητά μου…» είναι η ανάρτηση με την οποία τον «αποχαιρετά» ο κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν