Πέθανε ο νομπελίστας Ιατρικής Τζον Σάλστον

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο Bρετανός νομπελίστας Ιατρικής Τζον Σάλστον πέθανε σε ηλικία 75 ετών, ανακοίνωσε το ινστιτούτο που ίδρυσε ο ίδιος. Ο εκλιπών κατανόηση του καρκίνου και στην αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος (DNA).

Ο Μάικ Στράτον, διευθυντής του Wellcome Sanger Institute, περιέγραψε τον καθηγητή ως έναν «σπουδαίο άνθρωπο των επιστημών, έναν διορατικό ηγέτη».

Ο Τζον Σάλστον βραβεύτηκε το 2002 με το Νόμπελ Ιατρικής μαζί με τους συναδέλφους του Βρετανό Σίντνεϊ Μπρένερ και Αμερικανό Ρόμπερτ Χόρβιτς για «τις μείζονες ανακαλύψεις τους για τη γενετική ρύθμιση της ανάπτυξης των οργάνων και του προγραμματισμένου θανάτου των κυττάρων».

Οι ανακαλύψεις τους συνέβαλαν στην κατανόηση του καρκίνου.

Αλλά είναι στους περισσότερους γνωστός για τον ρόλο της Βρετανίας σε ένα διεθνές πρόγραμμα για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και για τις πιέσεις που είχε ασκήσει ώστε αυτά τα δεδομένα να είναι προσβάσιμα σε όλους.

Ο Σάλστον ίδρυσε το ινστιτούτο Sanger το 1992 και το διηύθυνε μέχρι το 2000. Σήμερα, το κέντρο αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως στην έρευνα για το ανθρώπινο γονιδίωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν