Πέθανε ο Νικόλαος Χούλης- Ανακοινώσεις και συλλυπητήρια από το χώρο του Φαρμάκου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ένας καθηγητής που τίμησε την Ελλάδα με το ήθος και την επιστημονική του κατάρτιση ήταν ο εκλιπών Νικόλαος Χούλης για τον οποίο θρηνεί σήμερα πλήθος συνεργατών, πρώην φοιτητών του, αλλά και στο σύνολό της η πανεπιστημιακή κοινότητα.

O Nικόλαος Χούλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1958 αποφοίτησε από το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Chelsea School of Pharmacy στο Λονδίνο με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το 1964 εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή.

Από το 1965-1979 διετέλεσε καθηγητής Φαρμακευτικής στα Πανεπιστήμια του Χιούστον και της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ και στη συνέχεια επέστρεψε ως τακτικός καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας στο τμήμα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπου διετέλεσε και πρόεδρος για 8 χρόνια. Από το 1973-1987 υπήρξε σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για θέματα φαρμάκων, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και ρόλο συμβούλου στο υπουργείο Υγείας. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 24 βιβλία και κεφάλαια βιβλίων, καθώς και 160 επιστημονικές εκδόσεις, ενώ έχει τιμηθεί δύο φορές (τα έτη 1966 και 1971) με το Lederle Pharmacy Faculty Award.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΦΣΘ:

Με λύπη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του ομότιμου καθηγητή της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαου Χούλη. Ο εκλιπών θεωρείτο από τους πρωτοπόρους στο χώρο της Φαρμακευτικής και από τους σημαντικότερους συντελεστές στη σύνθεση της πρώτης λίστας Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. Αγωνίστηκε για την ανάδειξη του επιστημονικού ρόλου των φαρμακοποιών, ενώ είχε συμμετάσχει και σε αρκετές ημερίδες που διοργανώθηκαν στην Θεσσαλονίκη από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο της πόλης.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του εκλιπόντος. Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο φαρμακευτικό χώρο και την ακαδημαϊκή κοινότητα.