Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Σπύρος Φωκάς

  • Ρούλα Τσουλέα
Σπύρος Φωκάς
Αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν σε κέντρο αποκατάστασης.

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο αγαπημένος ηθοποιός, Σπύρος Φωκάς. Την είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λίλιαν, με μία συγκινητική ανάρτηση στο Facebook.

Ο Σπύρος Φωκάς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και τα τελευταία χρόνια είχε νοσηλευθεί αρκετές φορές στο νοσοκομείο. Η πιο πρόσφατη ήταν το καλοκαίρι , όταν χρειάσθηκε νοσηλεία για αναπνευστικά προβλήματα από τις πυρκαγιές στην Κόρινθο όπου έμενε το ζευγάρι και αργότερα για επέμβαση στη χολή. Τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν σε κέντρο αποκατάστασης.

Ο Σπύρος Φωκάς (πραγματικό όνομα Σπύρος Ανδρουτσόπουλος) γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου το 1937. Υπήρξε απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη. Έκανε την πρώτη κινηματογραφική εμφάνισή του το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα». Η ταινία  προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για τη διεθνή καριέρα του.

Σε κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση

H πρώτη εμφάνισή του σε ξενόγλωσση ταινία ήταν το 1960 στο «Morte di un amico», ιταλικής παραγωγής. Ακολούθησε η συμμετοχή του σε διεθνείς παραγωγές, όπως οι ταινίες «Όταν θέλει η γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι (με τη Λάιζα Μινέλι) και «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» (πλάι στην αξέχαστη Κατίνα Παξινού). Για την ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός Φίλου» κέρδισε βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Στη συνέχεια έκανε το μεγάλο βήμα προς το Χόλυγουντ, συμμετέχοντας πλέον σε αμιγώς αμερικανικές παραγωγές.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 επέστρεψε στην Ελλάδα και συμμετείχε στις ταινίες «Εγωισμός» και «Στεφανία» του Γιάννη Δαλιανίδη, δίπλα στην Ζωή Λάσκαρη.

Ο Σπύρος ΦωκάςΣτη επέστρεψε στη συνέχεια στην Αμερική, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Μεταξύ αυτών το «Διαμάντι του Νείλου» (με τους Μάικλ Ντάγκλας, Κάθριν Τέρνερ και Ντάνι ντε Βίτο) και «Ράμπο 3» (με τον Σιλβέστερ Σταλόνε).

Στην κινηματογραφική του καριέρα έπαιξε με επιτυχία σε περισσότερες από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού. Σημαντική ήταν, τέλος, η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, όπου πρωταγωνίστησε σε πολλές κοινωνικές και δραματικές σειρές. Πιο χαρακτηριστική ήταν η εμφάνιση στους «Δύο Ξένους», όπου φλέρταρε τη «Ντένη Μαρκορά» (την υποδυόταν η αείμνηση Ντίνα Κώνστα).

Με πληροφορίες από Newsit.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI