Πέθανε 56χρονη που έπαιρνε φάρμακο για να αδυνατίσει πριν το γάμο της κόρη της

  • Ρούλα Τσουλέα
Ozempic
Ο σύζυγός της πιστεύει ότι ευθύνεται το φάρμακο, που είναι γνωστό ότι μπορεί να έχει σοβαρές γαστρεντερικές επιπλοκές.

Μία 56χρονη γυναίκα από την Αυστραλία, η οποία έπαιρνε Ozempic για να αδυνατίσει, έχασε αιφνιδίως τη ζωή της και η οικογένειά της πιστεύει ότι ευθύνεται το φάρμακο.

Το Ozempic περιέχει τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη. Είναι ένα φάρμακο που χορηγείται σε ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη. Επειδή, όμως, διευκολύνει την απώλεια βάρους, πολλοί το παίρνουν για να αδυνατίσουν.

Η άτυχη Trish Webster δεν ήταν διαβητική. Ωστόσο το έπαιρνε για να χάσει βάρος πριν από τον γάμο της κόρης της.

Όπως κατήγγειλε ο σύζυγός της, σε διάστημα πέντε μηνών είχε χάσει 16 κιλά παίρνοντας πρώτα το Ozempic και ύστερα ένα άλλο φάρμακο, το Saxenda. Αυτό περιέχει λιραγλουτίδη και ενδείκνυται για αδυνάτισμα.

Η γυναίκα δεν έχανε μόνο κιλά, αλλά και την υγεία της, δήλωσε στον αυστραλιανό Τύπο ο σύζυγός της, Roy Webster.

Όπως είπε, την έβλεπε να είναι συχνά άρρωστη, με ναυτία, εμέτους και διάρροια. Τον εφετινό Ιανουάριο η γυναίκα κατέρρευσε και η αναπνοή της σταμάτησε. Επιπλέον, από το στόμα της έβγαινε ένα καφέ υγρό. «Άρχισα να της κάνω ΚΑΡΠΑ και τη γύρισα στο πλάι, επειδή δεν μπορούσε να πάρει ανάσα», είπε. «Δεν κατάφερα όμως να τη σώσω. Αν ήξερα τι θα συνέβαινε, δεν θα είχε πάρει ποτέ το φάρμακο».

Στο πιστοποιητικό θανάτου της αναφέρεται ως αιτία «οξεία γαστρεντερική νόσος». Μολονότι δεν γίνεται καμία άμεση συσχέτιση με το Ozempic, ο κ. Webster πιστεύει ότι έχει συμβάλλει στον θάνατο της συζύγου του.

Γι’ αυτό τον λόγο εφιστά την προσοχή σε όποιον θέλει να το πάρει. «Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να πεθάνει από αυτό», είπε.

Υπάρχουν επιπλοκές

«Ολοένα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η δραστική ουσία σε φάρμακα όπως το Ozempic μπορεί να προκαλέσει πεπτικές επιπλοκές», δήλωσε η Dr. Kathryn Williams, λέκτορας Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.

Όπως εξήγησε, «όταν συνταγογραφούμε το φάρμακο για τον διαβήτη, προειδοποιούμε τους ασθενείς μας. Είναι ένα πράγμα να κάνει κάποιος έμετο μία ή δύο φορές και εντελώς διαφορετικό να έχει επαναλαμβανόμενους εμέτους. Σε τέτοια περίπτωση πρέπει να διακόψει αμέσως το φάρμακο και να μιλήσει στον γιατρό του».

Λόγω της αυξημένης φήμης του Ozempic για το αδυνάτισμα, παρατηρείται πλέον παγκόσμια έλλειψη σε αυτό. Η συνέπεια είναι να δυσκολεύονται οι πάσχοντες από  διαβήτη τύπου 2 να το βρουν.

Φωτογραφία: iStock