Πες μου το επάγγελμά σου να σου πω τι έχεις!

  • Iatropedia
Κάνετε σχεδόν τα πάντα για να προστατέψετε την υγεία σας προκειμένου να μην αρρωστήσετε και να'στε πάντα γεροί ως το κόκκαλο. Προσέχετε τη διατροφή σας, πηγαίνετε γυμναστήριο, δεν καπνίζετε και γενικά δεν κάνετε τίποτα που να βλάπτει την υγεία σας. Νεότερες επιστημονικές έρευνες όμως που έγιναν απέδειξαν ότι δεν αρκούν μόνο αυτά. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το ίδιο το επάγγελμά σας να ''σαμποτάρει'' την υγειά σας. Ποια είναι όμως εκείνα τα επαγγέλματα, που πυροδοτούν με ασθένειες την υγεία;

Επαγγελματίες υγείας

Όπως απέδειξε έρευνα της κλινικής του Cleveland, το ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό και κυρίως οι νοσηλευτές οι πραγματικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση μέσα στα νσοκομεία, τους κάνει επιρρεπείς στην κατάθλιψη.

Ο ανθρώπινος πόνος, ο θάνατος και η αρρώστια με τα οποία έρχονται καθημερινά σε επαφή, τους υπενθυμίζουν πόσο εφήμεροι αλλά και πόσο αναλώσιμοι είναι ο άνθρωποι με συνέπεια συχνά να ''πέφτουν'' ψυχολογικά.

Καθηγητές -δάσκαλοι – πωλητές

Στην περίπτωση που το επάγγελμα σας απαιτεί πολύωρη ορθοστασία, όπως είναι αυτό των δασκάλων, των καθηγητών και των πωλητών όπου η ορθοστασία αποτελεί καθημερινότητα, εγκυμονεί ο κίνδυνος να παρουσιάσουν αρθρίτιδα στα πόδια.

Για το λόγο αυτό οι ειδικοί συστήνουν σε όσους ασχολούνται σε αυτές τις θέσεις άνετα, μαλακά παπούτσια, χωρίς καθόλου τακούνια που θα δεν επιβαρύνουν την κατάστασή σας.

Στρατός

Μπορεί σε κάποιους ο στρατός να φαντάζει μια εύκολη δουλειά, όμως όσοι τον υπηρετούν μιλούν συχνά για αφόρητη ψυχολογική πίεση, εμμονή στην πειθαρχία και έμφαση στην τελειότητα.

Και καθώς δεν είναι όλοι τόσο έτοιμοι ή τόσο αποφασισμένοι να ακολουθήσουν πιστά τις στρατιωτικές επιταγές, ο στρατός μπορεί να αποδειχθεί ένα εφιαλτικό επαγγελματικό περιβάλλον με πολλαπλές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εργαζόμενων.

Καλλιτέχνες δημοσιογράφοι

Δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει πως η ψυχική και σωματική υγεία των καλλιτεχνών αλλά και των δημοσιογράγων απειλείται εξαιτίας της άστατης καθημερινότητας που συχνά διαλύει την προσωπική τους ζωή και τους οδηγεί σε διαζύγια.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι barmen ενώ από την άστατη ζωή λόγω επαγγέλματος ταλαιπωρούνται και οι ναυτικοί.

Με μυστρί και πηλοφόρι

Όσοι ασχολούνται με επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή όπως αρχιτέκτονας ή πολιτικός μηχανικός, εργάτης ή χτίστης το αποτέλεσμα είναι ένα: κινδυνεύουν να εμφανισουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η σκόνη προκαλεί βήχα, πόνο στο στήθος, προβλήματα στην αναπνοή και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών ασθενειών, όπως άσθμα ή ακόμη και καρκίνο του πνεύμονα.

Οδηγοί

Όπως έδειξε έρευνα της κλινικής του Cleveland, οι άνθρωποι που δεν έχουν σταθερό ωράριο ύπνου, ταλαιπωρούνται από αϋπνίες και δύσκολα «ξανακουρδίζουν» το βιολογικό τους ρολόι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας επαγγελματικής κατηγορίας είναι οι οδηγοί φορτηγών, που κάνουν τη νύχτα-μέρα προκειμένου να φτάσουν μια ώρα νωρίτερα στον προορισμό τους αλλά και όσοι εργάζονται νύχτα και κοιμούνται το πρωί, όπως νυχτοφύλακες κ.α.

Ωστόσο πέρα από αϋπνίες, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να παρουσιάσουν και άλλα συμπτώματα, όπως έλλειψη ενέργειας, πονοκέφαλοι, αδυναμία συγκέντρωσης κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν