Περιστατικά βίας κατά Διασωστών του ΕΚΑΒ – Ζητάνε προστασία από την πολιτεία

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΚΑΒ
Πολυάριθμα περιστατικά άσκησης βίας και ξυλοδαρμού κατά πληρωμάτων ασθενοφόρων και γιατρών, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι οποίοι επισημαίνουν σε επιστολή τους ότι κινδυνεύει άμεσα η σωματική τους ακεραιότητα.

Σοβαρά περιστατικά προπηλακισμών και άσκησης σωματικής και λεκτικής βίας, καταγγέλλουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι ζητούν τη συμπαράσταση της Πολιτείας για την ασφαλή και απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους.

Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τα τρία τελευταία σοβαρά περιστατικά βίας που έχουν συμβεί μέσα στον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος δεν πρόλαβε καν να «ζεστάνει» την καρέκλα του, αφού ανέλαβε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, έδωσε δίκιο στα πληρώματα των ασθενοφόρων και επιλήφθηκε του θέματος με σειρά μέτρων.

Τα περιστατικά που κατήγγειλαν τα πληρώματα των ασθενοφόρων είναι:

Διασώστες του ΕΚΑΒ: «Δεκάδες αλλοδαποί εισέβαλαν μέσα στο ασθενοφόρο, κατά την παραλαβή τραυματισμένου από σπαθί» 

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, το τελευταίο περιστατικό συνέβη στις 15 Σεπτεμβρίου στα Πατήσια, όταν το Κέντρο έλαβε κλήση για να παραλάβει τραυματία, που είχε υποστεί τραύμα από … σπαθί. Αν και είχε ζητηθεί η παρουσία της Αστυνομίας, όπως καταγγέλλουν οι διασώστες, όταν έφτασε στο σημείο το ασθενοφόρο, οι αστυνομικοί δεν ήταν εκεί:

«Οι διασώστες βρέθηκαν ξαφνικά στην κυριολεξία περικυκλωμένοι και ακινητοποιημένοι από δεκάδες αλλοδαπούς (στην πλειοψηφία τους από το Αφγανιστάν). Αφού κατέβηκαν οι συνάδελφοι από το ασθενοφόρο για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες και να παραλάβουν το περιστατικό, οι παρευρισκόμενοι άνοιξαν τις πόρτες του ασθενοφόρου και 5 εξ αυτών εισήλθαν εντός του οχήματος μαζί με τον ασθενή με αποτέλεσμα να παρεμποδίσουν την εκτέλεση των καθηκόντων των διασωστών και την ασφαλή διακομιδή του τραυματία στο νοσοκομείο».

Μετά από επίμονες προσπάθειες του πληρώματος τελικά οι αλλοδαποί υποχώρησαν και βγήκαν από το ασθενοφόρο, οπότε ο τραυματίας διακομίστηκε με ασφάλεια στο νοσοκομείο.

Διασώστες ΕΚΑΒ: «Εριξαν πέτρες στο πλήρωμα και έσπασαν το ασθενοφόρο»

Στις 8 Σεπτεμβρίου πλήρωμα του ΕΚΑΒ κλήθηκε να μεταβεί στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στον Ελαιώνα. Μόλις οι διασώστες παρέλαβαν το περιστατικό και προσπάθησαν να βγουν από τον χώρο της Δομής, μία ομάδα ατόμων ζήτησαν από το πλήρωμα να ελέγξει και δεύτερο περιστατικό, για το οποίο δεν είχε γίνει κλήση  στο ΕΚΑΒ.

«Οι διασώστες ρώτησαν τι πάθηση έχει και που είναι, με σκοπό να το ελέγξουν και να το παραλάβουν και αυτό εάν το επέτρεπαν οι συνθήκες. Τότε οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να φωνάζουν και κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος τους. Κάποιοι πέταξαν πέτρες. Ένας εξ αυτών χρησιμοποιώντας μια σιδερόβεργα έσπασε το πλαϊνό τζάμι του ασθενοφόρου ενώ άλλοι χτυπούσαν με τα χέρια και τα πόδια τους το ασθενοφόρο».

Το περιστατικό καταγράφηκε από την Αστυνομία, υποστηρίζουν οι διασώστες.

Ασθενής – κρατούμενος γρονθοκόπησε διασώστη

Στις 11 Σεπτεμβρίου αργά τη νύχτα πλήρωμα του ΕΚΑΒ κλήθηκε να παραλάβει περιστατικό με συνοδεία αστυνομικού από το Α.Τ. Άνω Λιοσίων, για να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, όμως, ο ασθενής επιτέθηκε στο πλήρωμα:

«Κατά την διάρκεια της διακομιδής ο ασθενής, ο οποίος ήταν σε περιορισμό από τον Αστυνομικό εντός της καμπίνας, χωρίς κανένα λόγο ξαφνικά επιτέθηκε στον διασώστη και χειροδίκησε (χτύπημα στο πρόσωπο). Ο διασώστης μετά την παράδοση του περιστατικού εξετάστηκε και καταγράφηκε στο βιβλίο καταγραφής περιστατικών».

«Τίθεται σε κίνδυνο η ζωή μας, αλλά και η ζωή των πολιτών» – Τι ζητάνε οι Διασώστες

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ υποστηρίζουν ότι τα περιστατικά είναι αναρίθμητα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν «να παρεμποδίζεται το έργο μας και να μην εκτελούμε τα καθήκοντά μας με ασφάλεια, ενώ τίθεται σε κίνδυνο και η ζωή των πολιτών.  Είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν μέτρα πρόληψης και καταστολής τέτοιων φαινομένων».

Ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αττικής, Γιώργος Μαθιόπουλος, μιλώντας στον iatropedia.gr υποστηρίζει ότι: «Ζητάμε από την πολιτεία να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών, ώστε ο νόμος να λειτουργεί αποτρεπτικά προς τους δράστες. Επίσης, ζητάμε όταν πηγαίνουμε σε επικίνδυνες περιοχές με μεγάλη εγκληματικότητα (π.χ Ζεφύρι, Μενίδι, ή Δομές Μεταναστών και Προσφύγων) να έχουμε πάντα τη βοήθεια της αστυνομίας. Τέλος ζητούμε, όταν ένα ασθενοφόρο υφίσταται ζημιές ή βλάβες από παρόμοιες επιθέσεις να επισκευάζεται γρήγορα και να μην παροπλίζεται ένα και δύο μήνες στο μηχανοστάσιο».

Τι αποφάσισε ο νέος Πρόεδρος του ΕΚΑΒ

Ο νέος πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου, στον οποίο κοινοποιήθηκε η επιστολή των εργαζομένων, έδρασε άμεσα παίρνοντας συγκεκριμένα μέτρα.

Όπως είπε, μιλώντας στο iatropedia.gr:

«Έδωσα εντολές επιχειρησιακής φύσεως στο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ, ώστε να μπορεί να γίνεται η διαχείριση περιστατικών σε επικίνδυνες περιοχές με πιο ασφαλή τρόπο για τους διασώστες. Επίσης, έκανα επιστολή στον αρχηγό της Αστυνομίας, από τον οποίο ζητώ να επικαιροποιήσει την εντολή που έχει δώσει στις αστυνομικές δυνάμεις να συνδράμουν κατ’ευθείαν στο ΕΚΑΒ, όποτε το ζητάνε οι διασώστες για την ασφάλειά τους. Επίσης έκανα και έγγραφο στον Υπουργό Υγείας, στον οποίο γνωστοποιώ ότι συμφωνώ με τους Διασώστες να γίνει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για αυστηροποίηση των ποινών»

Απομάκρυνση των παροπλισμένων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από το νοσοκομείο «Σωτηρία»

Εντωμεταξύ, με απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ξεκίνησε σήμερα η απομάκρυνση των προς καταστροφή παροπλισμένων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, που βρίσκονταν από τον Ιανουάριο του 2019 εγκαταλελειμμένα στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Ηδη, από το πρωί έχουν απομακρυνθεί 6 ασθενοφόρα και μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν απομακρυνθεί άλλα 6.
Η απομάκρυνση των συνολικά 29 ασθενοφόρων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την προσεχή Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου. «Με μικρές κινήσεις νοικοκυρεύουμε το ΕΚΑΒ», έγραψε σχετικά ο Υπουργός Υγείας στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
Δείτε σχετικές φωτογραφίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν