Περισσότεροι από 900.000 Έλληνες κάνουν θεραπεία για διαβήτη

  • Ρούλα Τσουλέα
διαβήτης
Τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ για τον αριθμό των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας, οι οποίοι υποβάλλονται σε θεραπεία γι' αυτόν, έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Ο σακχαρώδης διαβήτης προσβάλλει σχεδόν έναν στους δέκα Έλληνες, καθώς μόνο εκείνοι οι οποίοι υποβάλλονται σε τουλάχιστον μία θεραπεία για την αντιμετώπισή του έχουν υπερβεί τους 900.000.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), η συντριπτική πλειονότητα των θεραπευομένων ασθενών πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η μορφή της νόσου που σχετίζεται πρωτίστως με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής και με την παχυσαρκία.

Τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Σύμφωνα με αυτά, ο συνολικός αριθμός των μοναδικών πασχόντων οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο σακχαρώδη διαβήτη ανέρχεται σε 973.806 άτομα. Ειδικότερα, ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο ο αριθμός των ασθενών έχει ως εξής:

  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 = 938.098
  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 = 47.315
  • Σακχαρώδης διαβήτης κυήσεως = 9.049
  • Άλλοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη = 15.652

Το 2019 υπήρχαν επίσης 33 βρέφη με νεογνικό σακχαρώδη διαβήτη. Υπήρχαν επίσης 319 άτομα με ινσουλινοπενία έπειτα από ιατρικές πράξεις.

Σημειώνεται ωστόσο ότι μερικοί ασθενείς μπορεί να είναι εγγεγραμμένοι σε περισσότερα του ενός πρωτόκολλα.  Γι’ αυτό τον λόγο δεν πρέπει να αθροίζονται οι πάσχοντες ανά πρωτόκολλο για να εξαχθεί ο συνολικός αριθμός τους.

Είναι επομένως ασφαλές να λεχθεί ότι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον 938.098.

Ο διαβήτης εξαπλώνεται ραγδαία

Σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, από τα στοιχεία αυτά καθίσταται σαφές ότι οι πάσχοντες από θεραπευόμενο σακχαρώδη διαβήτη αποτελούν πλέον το 9% του πληθυσμού της χώρας. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την «ραγδαία εξάπλωση της νόσου στη χώρα μας», σημειώνει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της. Και καθιστά «επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την πολιτεία» για την «ανακοπή της κλιμακούμενης συχνότητας εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη».

Σημειώνεται πως ο αληθινός αριθμός των ασθενών πιθανώς είναι υψηλότερος. Και αυτό διότι κατ’ επανάληψη έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη χωρίς να το γνωρίζουν.

Η καταγραφή της ΗΔΙΚΑ είναι η αξιόπιστη αποτύπωση για τον σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα. Και αυτό διότι από τις 14 Μαΐου 2018 όλα τα φάρμακα γι’ αυτόν συνταγογραφούνται μόνο μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων της.