Περισσότερες εισφορές, μεγαλύτερη προσωρινή σύνταξη για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με προσαύξηση θα πάρουν προσωρινή σύνταξη δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί και συμβολαιογράφοι, κυρίως «παλαιοί ασφαλισμένοι» (πριν από την 1/1/1993), που καταθέτουν αίτηση για σύνταξη μετά τις 13/5/2016 καθώς αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου με την οποία ορίζεται ότι οι πρόσθετες εισφορές που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ μπαίνουν στην εξίσωση της προσωρινής σύνταξης αυξάνοντας αντίστοιχα το ποσό για όσους έχουν καταβάλει περισσότερα.

Όπως αναφέρεται μάλιστα σε ρεπορτάζ στο Έθνος, όσοι καταθέτουν αίτηση από 13/5 και μετά θα πάρουν σύνταξη-προσωρινή και οριστική- με τον νέο τρόπο υπολογισμού. Ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, στο ποσό της προσωρινής συνυπολογίζονται ως εξής:

Η πρόσθετη εισφορά 13,87 ευρώ τον μήνα, που πληρώνουν από 1/7/2011 οι παλαιοί ασφαλισμένοι (πρωτοασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992) του ΕΤΑΑ που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα (δεν θα συνυπολογίζεται για όσους έχουν εξαιρεθεί).

Οι εισφορές που έχουν καταβληθεί από έμμισθους στον ιδιωτικό τομέα για Δώρα Εορτών και Επίδομα Αδείας (ισχύει για όσους το τελευταίο 12μηνο είχαν ασφάλιση μισθωτού).

Η πρόσθετη εισφορά για την Ειδική Προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ (2% επί της 1ης κλάσης) και τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ (1% επί της 1ης κλάσης) που έχουν καταβληθεί έως τα τέλη του 2015, μια και καταργήθηκαν αναδρομικά από 1/1/2016. Η σχετική προσαύξηση αφορά αιτήσεις που υποβάλλονται εντός του 2016.

Αντίθετα δεν συνυπολογίζεται η εισφορά των 10 ευρώ που καταβάλλεται υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους του ΟΑΕΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν