Περιορίζονται τα επισκεπτήρια συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία – Έρχονται ανακοινώσεις

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομεία
Την εισήγηση υποεπιτροπής των Λοιμωξιολόγων για την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων κατά του κορονοϊού στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, ζητά το Υπουργείο Υγείας, μετά τα απανωτά κρούσματα διασποράς σε νοσοκομεία.

Οι συρροές κρουσμάτων που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο «Αχιλλοπούλειο» του Βόλου και του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας έχουν θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές. Ανησυχία υπάρχει, ιδιαίτερα για τα νοσηλευτικά ιδρύματα στις επιβαρυμένες περιοχές, όπου εντοπίζεται υψηλό ιιικό φορτίο στα νοσοκομεία με τη νοσηλεία εκατοντάδων ασθενών με κορονοϊό.

Ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος ζήτησε από την υποεπιτροπή των Εμπειρογνωμόνων που εισηγείται την εφαρμογή νέων μέτρων στα νοσοκομεία, να καταθέσει τις προτάσεις για την επικαιροποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ ΦΕΚ 4441 τ’ Β) της 1ης Οκτωβρίου 2021, με την προσθήκη πιο αυστηρών μέτρων στα επισκεπτήρια των νοσοκομείων.

Δεν αποκλείεται, δηλαδή, σε περιοχές με μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση να απαγορευτεί η παρουσία συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία, με εξαιρέσεις που θα προσδιορίζει η εκάστοτε διοίκηση των νοσοκομείων.

Τι ισχύει σήμερα για τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις αρχές Οκτωβρίου 2021, ασθενείς και συνοδοί, προσέρχονται στα νοσοκομεία με τα εξής μέτρα:

• Εξωτερικά Ιατρεία & Απογευματινά Ιατρεία

  • μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες υποχρεωτικό rapid test εντός 48 ωρών πριν την είσοδο τους στο νοσοκομείο.

• Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

  • εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας τεστ οι ανεμβολίαστοι και μη νοσήσαντες ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΕΠ (ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δίνεται στην χρήση μάσκας και της τήρησης της ελάχιστης απόστασης ενάμιση (1,5) μέτρου όπου είναι εφικτό).

• Εσωτερικοί Ασθενείς

Όσον αφορά το επισκεπτήριο στους νοσηλευόμενους ασθενείς γίνεται με τις ακόλουθες προϋποθέσεις :

1. Το επισκεπτήριο περιορίζεται σε ένα (1) άτομο ανά ασθενή.
2. Απαγορεύεται η είσοδος στους επισκέπτες που έχουν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (όπως πυρετός, βήχας, αναπνευστική δύσπνοια).
3. Οι επισκέπτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα προστασίας καθ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο και να εφαρμόζουν όλους τους κανόνες ατομικής προστασίας και υγιεινής (υγιεινή χεριών, τα μέτρα αναπνευστικής υγιεινής, κανόνες τήρησης αποστάσεων).
4. Ακόμη και εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες συνοδοί ασθενών υπόκειται στην υποχρέωση διενέργειας εργαστηριακού ελέγχου (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδο τους στο νοσοκομείο.
5. Ο συνοδός νοσηλευομένου ασθενή που είναι μη εμβολιασμένος ή μη νοσήσαντας υπόκειται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR εντός 48 ωρών πριν την είσοδο του στο νοσοκομείο.