Περικοπές σοκ στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ! Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός παροχών

  • Iatropedia
Ακόμη και κατά 40% ψαλιδίζονται τα ποσά που θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις που θα πραγματοποιούν οι περίπου 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι του φορέα σε διάφορα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι ασθενείς θα αναγκάζονται να πληρώνουν πολύ περισσότερα από την τσέπη τους δεδομένου ότι τα περισσότερα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δε φαίνεται να θέλουν να μειώσουν τις τιμές τους. Διαβάστε αναλυτικά πόσα κάλυπτε ο ΕΟΠΥΥ και πόσα θα αποζημιώνει τώρα μετά το νέο κανονισμό παροχών.

Ακόμη και κατά 40% κόβονται τα ποσά που θα δίνει ο ΕΟΠΥΥ για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις που θα πραγματοποιούν οι ασθενείς-ασφαλισμένοι του φορέα.

Οι τιμές που προκύπτουν μετά τη σχετική απόφαση θα γεμίσουν μεν τα ταμεία του φορέα θα αδειάσουν όμως τις τσέπες των ασφαλισμένων.

Η απόφαση ελήφθη με το παλαιό Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ αλλά και τον απερχόμενο πρόεδρο Γεράσιμο Βουδούρη ο οποίος παραδίδει εντός των ημερών στον νέο πρόεδρο Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις τιμές που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα και τι θα ισχύσει από δω και πέρα:

Για μία Αξονική Τομογραφία ο ΕΟΠΥΥ έδινε 71,11 ενώ τώρα τη συγκεκριμένη εξέταση θα την καλύπτει μόνο με 60 ευρώ.

Τη Μαγνητική Τομογραφία σε πολλά σημεία όπως άκρας Χειρός και Πηχεοκαρπικής Αρθρώσεως, Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής Αρθρώσεως, Άνω Κοιλίας, Αυχενικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης και Μυελού κ.α. αποζημίωνε με 236,95 ενώ πλέον θα δίνει μόλις 165 ευρώ.

Για μαγνητική αγγειογραφία κεφαλής ενώ έδινε 295 ευρώ το ποσό μειώνεται πια στα 165 ευρώ.

Για TRIPLEX, δηλαδή υπερηχογράφημα καρδίας με έγχρωμο υπερηχογράφο από 73,37 ευρώ το ποσό καθηλώνεται στα 60.

Αντίστοιχα και για Υπερηχητική αρτηριογραφία: καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών.

Για TRIPLEX, δηλαδή υπερηχητική αρτηριογραφία αορτής (έγχρωμο) η αποζημίωση από 52,82 θα δίνει μόνο 44 ευρώ.

Στο σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου (ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΟΠΩΣΗ) η αποζημίωση διαμορφώνεται από 260 ευρώ στα 195 ευρώ.

Ακόμη πιο χαμηλά πέφτουν οι τιμές στις απλές εξετάσεις όπως αίματος.

Είναι ενδεικτικό ότι για Τρανσαμινάσες αίματος και Τριγλυκερίδια αίματος από 4,49 γίνεται 3, 49 ευρώ ενώ ο Προσδιορισμός σακχάρου αίματος – γλυκόζης από 2,26 γίνεται μόλις 2 ευρώ.

Δήμητρα Ευθυμιάδου