Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Δεν υπάρχουν εμβόλια για την φυματίωση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δεν έχουν σταλεί ακόμη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα εμβόλια για τη φυματίωση, δηλώνει η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Ιωάννα Τζάκη. Η ίδια επισημαίνει ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών δημοτικού σχολείου για τη φυματίωση, που εκπονεί η Διεύθυνση Υγείας κάθε χρόνο, υλοποιείται κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο έως την άνοιξη ενώ πέρσι τα εμβόλια είχαν σταλεί στις 23 Νοεμβρίου με ημερομηνία λήξης 31 Δεκεμβρίου και ο εμβολιασμός ολοκληρώθηκε εγκαίρως.

Υπήρξαν, ωστόσο, περιπτώσεις ανεμβολίαστων παιδιών για φυματίωση στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Σερρών και μικρός αριθμός τέτοιων περιπτώσεων στους νομούς Ημαθίας και Χαλκιδικής.

«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ανεμβολίαστα παιδιά από πέρσι που θα πρέπει να εμβολιαστούν, ενώ φέτος δεν έχουν εμβολιαστεί οι μαθητές της Α΄ δημοτικού, ο αριθμός των οποίων σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπολογίζεται σε 40.000» αναφέρει η κ. Τζάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή σχετική ενημέρωση που έκανε στην Περιφέρεια. Η ίδια διευκρινίζει ότι πέρσι, δηλαδή για τη σχολική χρονιά 2014-2015, εμβολιάστηκαν 35.000 παιδιά ενώ κατά τη διάρκεια του έτους δεν υπήρξε κρούσμα φυματίωσης σε παιδιά, σε αντίθεση με ενήλικες σε οποίους καταγράφηκαν κρούσματα.

«Από την ενημέρωση που έχουμε από το υπουργείο Υγείας και το Ινστιτούτο Παστέρ προκύπτει ότι υπάρχει πρόβλημα από τη χώρα προέλευσης των εμβολίων, την Δανία» εξηγεί η κ. Τζάκη και σημειώνει ότι υπάρχουν πληροφορίες περί μετακίνησης του εμβολιασμού κατά της φυματίωσης σε μικρότερες ηλικίες, ακόμη και σε νεογνά. «Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα κενό στους εμβολιασμούς για τις ηλικίες από νεογνά μέχρι παιδιά έξι ετών» προσθέτει.

Για τις ενέργειες της Περιφέρειας διευκρινίζει ότι η παραγγελία των εμβολίων φέτος έγινε στις 9 Ιουνίου και επαναλήφθηκε τον Σεπτέμβριο και αναφέρει ότι είναι η πρώτη χρονιά που δεν εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος από το αρμόδιο υπουργείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν