Περιφέρεια Αττικής: 4,25 εκατ. ευρώ για την ψυχική υγεία και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

  • Ρούλα Τσουλέα
ψυχική υγεία
Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2021-2027.

Πόρους ύψους 4,25 εκατομμυρίων ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια Αττικής για την ψυχική υγεία και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Τα χρήματα προορίζονται για δράσεις που θα πραγματοποιήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί), του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο (ΕΚΤ+) μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2021-2027. Ποσό ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για τη συνέχιση της υποστήριξης λειτουργίας ανοικτών δομών και δράσεων κατά των εξαρτήσεων.

Στις δράσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται η πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη ατόμων που χρήζουν βοήθειας. Συμπεριλαμβάνονται ακόμα προγράμματα γονεϊκής στήριξης και προστασίας εξαρτημένων. Ειδικότερα προβλέπεται:

  • Η ενίσχυση Μονάδων Σωματικής Αποτοξίνωσης.
  • Η ενίσχυση Μονάδων Άμεσης Πρόσβασης και Υποστήριξης με υπηρεσίες Κινητής Μονάδας.
  • Η ενίσχυση Κέντρων Ημέρας / Υπηρεσιών Βραχείας Φιλοξενίας.
  • Η ενίσχυση Μονάδων Απεξάρτησης από το αλκοόλ και τις «νόμιμες» εξαρτήσεις.
  • Η ενίσχυση Προγραμμάτων έγκαιρης παρέμβασης σε εφήβους και νέους με παραβατική συμπεριφορά

Άλλα 250.000 ευρώ θα διατεθούν για την παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας και ειδικής φροντίδας ψυχικής υγείας από τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας Περιστερίου και Αγίων Αναργύρων. Τα εν λόγω Κέντρα προσφέρουν ολοκληρωμένη ψυχιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα προς ασθενείς με σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται σχιζοφρένεια, διπολική νόσος, ψυχωτική κατάθλιψη, παραληρητική διαταραχή, ψυχωτικό επεισόδιο και οργανικές ψυχώσεις.

Τις σχετικές αποφάσεις έλαβε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς. «Με αυτή την πρωτοβουλία, επιδεικνύουμε τη δέσμευσή μας για ένα πιο υγιές και ενδυναμωμένο κοινωνικό περιβάλλον για όλους τους πολίτες του λεκανοπεδίου», τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Χαρδαλιάς που απηύθυνε εγγράφως τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους αρμόδιους φορείς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ