Πεντάστερα …νοσοκομεία δια χειρός υπουργείου υγείας! Έρχεται βαθμολόγηση μονάδων υγείας με αστέρια

  • Iatropedia
Σε περίοδο κρίσης θα το δούμε και αυτό! Τα Νοσοκομεία όπως τα ...ξενοδοχεία θα λαμβάνουν αστέρια με βάση την απόδοσή τους αλλά και τον ξενοδοχειακό και ιατροτεχνολογικό τους εξοπλισμό. Ανάλογα τα αστέρια θα αποζημιώνονται και από τον ΕΟΠΥΥ.

Σε έναν νέο τρόπο βαθμολόγησης των μονάδων υγείας τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημοσίων θα προσχωρήσει άμεσα το υπουργείο Υγείας όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς.

Όπως υπογράμμισε, θα προχωρήσει σε ειδικό σχέδιο αξιολόγησης καταρχάς των ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων αλλά στη συνέχεια και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει αστέρια τα οποία θα λαμβάνουν οι μονάδες υγείας ανάλογα τον ξενοδοχειακό τους εξοπλισμό, τον ιατροτεχνολογικό, τον αριθμό του προσωπικού, τα ιατρικά σφάλματα κ.α. Και με βάση την κατάταξη αυτή θα αποζημιώνονται και ανάλογα.

Για παράδειγμα εάν ένα διαγνωστικό κέντρο έχει έναν μαγνητικό τομογράφο 15 ετών λίγων τομών ενώ ένα άλλο θα διαθέτει έναν υπερσύγχρονο μαγνητικό, δεν θα αποζημιώνονται με τα ίδια ποσά.

Δηλαδή θα υπάρχει ο μέσος όρος αποζημίωσης (που έχει ορισθεί ήδη) αλλά θα υπάρχει αυξομείωση του ποσού για κάθε εξέταση ανάλογα με τα αστέρια που θα έχουν δοθεί.

Βέβαια η συγκεκριμένη μέθοδος αξιολόγησης ανοίγει και το παράθυρο για διακρίσεις κάθε λογής καθώς είναι άγνωστο ακόμη ποιος θα δίνει τα αστέρια αξιολόγησης, με ποια κριτήρια και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Δήμητρα Ευθυμιάδου