ΠΕΙΚ: Άδικα και καταστροφικά τα clawback αλλά «ευχαριστούμε» για την εξαίρεση των ΜΕΘ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Τα σημειώματα clawback που απεστάλησαν στις ιδιωτικές κλινικές για το Α’ εξάμηνο του 2017, σε επιταγή μνημονιακών υποχρεώσεων που υπέγραψαν προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά συνεχίζει ως μόνιμο μέτρο, είναι μικρότερα ως ποσοστά, όμως εξακολουθούν να είναι άδικα και καταστροφικά για τους παρόχους". Αυτό διαμηνύουν από την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών.

Όμως σημειώνουν ωστόσο από την ΠΕΙΚ, «οφείλουμε βέβαια να παραδεχτούμε ότι σε ορισμένους κωδικούς είναι σχεδόν μηδενικά, όπως η νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που ήταν αποτέλεσμα δημιουργίας νέου υπο-κωδικού που χρηματοδοτήθηκε με τα αναγκαία κονδύλια, ύστερα από αίτημα της ΠΕΙΚ προς την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία το αποδέχτηκε, εισηγούμενη θετικά στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ο οποίος υπέγραψε την σχετική Υπουργική Απόφαση.

Γι’ αυτό θεωρούμε υποχρέωση μας να ευχαριστήσουμε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας αλλά και την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, επιφυλασσόμενοι όμως να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για έναν προϋπολογισμό του Οργανισμού ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών και όχι σε λογιστικές λογικές ώστε το clawback να εκμηδενιστεί και κάθε υπηρεσία που προσφέρουμε, βάσει συμφωνηθέντων με την πολιτεία τιμών, να αμείβεται στο ακέραιο».

Η μετάφραση

Το clawback συνεχίζεται ως μέτρο από την παρούσα κυβέρνηση παρότι είχε δεσμευτεί ακόμα και στους δανειστές μας ότι θα το καταργήσει. Παρόλα αυτά, διαφαίνεται εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας μια διάθεση εξορθολογισμού του μέτρου και γενικά πιο δίκαιης κατανομής του βάρους της ιδιωτικής νοσηλείας των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ. Και αυτό το αναγνωρίζουν οι ιδιοκτήτες κλινικών.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα εξομαλύνθηκαν και ότι δεν έχουν άλλες διεκδικήσεις από τις οποίες δεν σκοπεύουν να παραιτηθούν.