ΠΕΦ: «Υπέρογκα ποσά για το clawback «τιμωρούν» την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία»

  • Γιάννα Σουλάκη
υδροξυχλωροκίνη
Την έντονη ανησυχία και απογοήτευση των εταιρειών μελών της, εξέφρασε με επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας και Οικονομικών το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, μόλις πληροφορήθηκε ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) για το 2019 θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ.€ στον ΕΟΠΥΥ και τα 430 εκατ.€ στα νοσοκομεία.

«Τα ποσά αυτά είναι πέραν κάθε οικονομικής λογικής και δεν μπορούν να πληρωθούν», αναφέρουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στην επιστολή τους προς τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών.

«Η υποχρηματοδότηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας και η –πέραν κάθε οικονομικής λογικής– επιβάρυνση του clawback οδηγεί σε υπερχρέωση και ουσιαστικά σε μαρασμό την ελληνική παραγωγική φαρμακοβιομηχανία, έναν κλάδο με στρατηγική σημασία και σημαντική οικονομική προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα»αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της ΠΕΦ.

ΠΕΦ: Η υπερφορολόγηση φτάνει στο 45% του κύκλου εργασιών του 2019

Για το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕΦ, η υποχρεωτική υπερφορολόγηση, μέσω του clawback και του rebate, αντιστοιχεί σχεδόν στο 45% του κύκλου εργασιών της φαρμακοβιομηχανίας, έναντι του 15%, που είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος στις –ελάχιστες– χώρες της Ευρώπης, που εφαρμόζουν παρόμοια πρακτική, δηλαδή φτάνει σε τριπλάσια ποσοστά! «Δηλαδή η συνολική άμεση και έμμεση υπερφορολόγηση είναι 70% !!», αναφέρουν τε μέλη της ΠΕΦ, τα οποία καταγγέλλουν ότι τα οικονομικά φάρμακα και τα γενόσημα που παράγονται κυρίως από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, επιβαρύνονται για να προωθούνται οι εισαγωγές.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο τζίρος των γενοσήμων στον ΕΟΠΠΥ εμφανίζει οριακή μεταβολή μεταξύ 2019 και 2018, η υποχρεωτική υπερφορολόγηση, μέσω του clawback στα γενόσημα θα είναι αυξημένη κατά 36%! Αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η δαπάνη αυξάνεται, λόγω της υποκατάστασης των οικονομικών φαρμάκων από νέες ακριβότερες θεραπείες».

ΠΕΦ: «Προκαλούν δέος τα ποσά που ζητούνται από το κράτος»

Τα πρώτα στοιχεία για το clawback του 1ου τριμήνου του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, «προκαλούν δέος», αναφέρει η ΠΕΦ, καθώς εκτιμάται ότι η αύξηση υπερβαίνει το 46%! Επιπλέον, η αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση της δαπάνης στο 2020, λόγω των νέων ακριβών φαρμάκων, που μπαίνουν σε κυκλοφορία και της εκτιμώμενης αύξησης των εμβολίων, «διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό περιβάλλον, ειδικά για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία», τονίζουν τα μέλη της.

Αυτές οι επιβαρύνσεις δεν μπορούν να πληρωθούν από καμία εταιρεία, σύμφωνα με τους φαρμακοβιομήχανους, ενώ παράλληλα θέτουν θέματα βιωσιμότητας των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, αλλά και «πλήττουν την ανταγωνιστικότητα σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον και στερούν αναγκαίους πόρους για την πραγματοποίηση επενδύσεων».

Τι ζητά η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία (ΠΕΦ)

Οι εταιρείες μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας ζητούν την άμεση υλοποίηση (εντός του Μαΐου) μιας σειράς παρεμβάσεων, ως εξής:

  • Την εξασφάλιση ρεαλιστικής επαρκούς χρηματοδότησης των φαρμακευτικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, ειδικά σε ότι αφορά στα εμβόλια και τους ανασφαλίστους.
  • Την δραστική ενίσχυση του ποσού των συμψηφισμών μεταξύ επενδύσεων και clawback, διότι δημιουργεί σημαντική προστιθέμενη αξία. Είναι ένα μέτρο στην σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να ενισχυθεί.
  • Τον υπολογισμό του clawback σε τιμές ex-factory όπως αυτό αναλογεί.
  • Τη δικαιότερη κατανομή του clawback, ώστε να επιβαρύνονται αναλογικά εκείνοι οι οποίοι προκαλούν την αύξηση της δαπάνης.

«Η καθυστέρηση στην υλοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων ισοδυναμεί με απόφαση που θα επιφέρει την ανεπανόρθωτη συρρίκνωση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, τη ματαίωση των σημαντικών προγραμματισμένων επενδύσεων, την απώλεια θέσεων εργασίας και την ακύρωση της αναπτυξιακής προσπάθειας που πραγματοποιούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίας τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με οικονομικά φάρμακα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών των ασθενών», αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας και καταλήγουν:

«Η πανδημία υποχρέωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σχεδιάζει την επαναφορά της παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη. Είναι ώρα η Ελλάδα να πάψει να τιμωρεί την ελληνική φαρμακοβιομηχανία».