ΠΕΦ: Κινδυνεύουν με απόσυρση 500 παλαιά και καταξιωμένα φάρμακα

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΕΦ
Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), για την καταστροφική υπερ-φορολόγηση της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου, η οποία αγγίζει έως και το 70% του τζίρου της.

Οι συνέπειες της στρεβλής πολιτικής των υπερβολικών υποχρεωτικών rebate και clawback που στη χώρα μας είναι σχεδόν 400% υψηλότερα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως λένε οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι, είναι ήδη ορατές: «Σχεδόν 500 κωδικοί παλαιών καταξιωμένων και οικονομικών φαρμάκων κινδυνεύουν με απόσυρση, αφού η διατήρηση τους σε κυκλοφορία είναι πρακτικά αδύνατη», υποστηρίζουν τα μέλη της ΠΕΦ.

Οι ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες αδυνατούν πλέον, όπως λένε, να αντιμετωπίσουν την εξοντωτική άμεση και έμμεση φορολόγηση που τους επιβάλλεται και φθάνει συνολικά το 70% του τζίρου τους.

Οι συνθήκες αυτές -τονίζουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών που ανήκουν στην ΠΕΦ- καθιστούν αδύνατη όχι μόνο την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα των παραγωγικών μονάδων της φαρμακοβιομηχανίας, με ορατό πλέον τον κίνδυνο απαξίωσης ενός κλάδου που προσφέρει σημαντικές προστιθέμενες αξίες στην οικονομία και συμβάλλει αποφασιστικά στην απασχόληση.

ΠΕΦ: «Παγκόσμιο φαινόμενο η ένταση και διάρκεια της υπερφορολόγησης στην Ελλάδα»

Τα μέλη της ΠΕΦ τονίζουν χαρακτηριστικά: «Η αδιανόητη επιβάρυνση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας αποτελεί συνδυασμό του πολύ υψηλού φόρου των επιχειρήσεων και των υπερβολικών υποχρεωτικών rebate και clawback που στη χώρα μας είναι σχεδόν πάνω από το 400% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ποτέ και πουθενά στον κόσμο, τα rebate και clawback δεν εφαρμόστηκαν με τέτοια ένταση και για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα».

Όμως το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στο ύψος των επιστροφών αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αυτές κατανέμονται, λένε.

Καταστροφική για την Ελληνική Οικονομία η απόσυρση 500 παλαιών φαρμάκων

Η επιβάρυνση στην Ελλάδα των γενοσήμων και των παλαιών φαρμάκων με τεράστια clawback αποτελεί μοναδικό φαινόμενο που δεν απαντάται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, υποστηρίζουν οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι και προσθέτουν ότι η εξαφάνιση 500 κωδικών καταξιωμένων φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων είναι πλέον μονόδρομος.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία τονίζει ακόμη, ότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα γενόσημα και τα παλαιά οικονομικά φάρμακα αποτελούν ουσιώδη παράγοντα ισορροπίας της αγοράς, καθώς: «Όχι μόνο δεν αυξάνουν τη φαρμακευτική δαπάνη αλλά, αντίθετα, όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται, δημιουργούν σημαντικές εξοικονομήσεις γιατί αποτρέπουν τη χρήση ακριβότερων θεραπειών. Η επιβολή clawback στα γενόσημα και τα παλαιά φάρμακα αποτελεί μια λανθασμένη πολιτική που, πέραν του γεγονότος ότι αντιμάχεται τους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αποτελεί άδικη επιβάρυνση, η οποία δεν τους αναλογεί».

Παράλληλα, οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι τονίζουν, ότι ενώ ο κλάδος τους θα μπορούσε να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζει -έξω από κάθε λογική- το φάσμα της δημιουργίας μιας νέας γενιάς υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στους κόλπους της.

Τι ζητά η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία – ΠΕΦ

Τα μέτρα που προτείνει ο κλάδος είναι συγκεκριμένα και πρέπει να ληφθούν άμεσα, όπως λένε οι εκπρόσωποί του, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα μη αναστρέψιμα στην φαρμακευτική αγορά της χώρας.

Χαρακτηριστικά τα μέλη της ΠΕΦ επισημαίνουν ότι:

  • Είναι απολύτως αναγκαία, η αύξηση του πολύ χαμηλού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ο οποίος σήμερα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
  • Είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός ενός συστήματος για την δικαιότερη κατανομή του clawback, στο πλαίσιο του οποίου κάθε κατηγορία φαρμάκων θα επιβαρύνεται για την υπέρβαση του ορίου της δαπάνης που η ίδια προκαλεί.
  • Θα πρέπει να δοθεί άμεσα η δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις σε έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή, μέτρο το οποίο θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν