ΠΕΦ: Η εθνική οικονομία αιμορραγεί όταν εισάγει φάρμακα που μπορεί να παράγει

  • Iatropedia
Tην ανάγκη για ισχυρή πολιτική βούληση, προκειμένου «να σταματήσουμε να εισάγουμε ό,τι μπορούμε να παράγουμε» επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σε ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε προς τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, η ΠΕΦ τονίζει πως συνιστά απαράδεκτη οικονομική αιμορραγία η εισαγωγή φαρμάκων τα οποία μπορούν να παραχθούν από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε φθηνότερες τιμές και με σημαντική προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία.

Ακόμη, αναφέρει πως ο έλεγχος της συνταγογράφησης, ο εξορθολογισμός της χρήσης των φαρμάκων και η αξιολόγηση των νεότερων ακριβών φαρμάκων έχουν μεγαλύτερη σημασία από τη μονοδιάστατη επικέντρωση στις τιμές -ειδικά των παλαιότερων καταξιωμένων ελληνικών φαρμάκων-, τα οποία ούτως ή άλλως αποτελούν τις οικονομικότερες επιλογές για το σύστημα υγείας και τους ασφαλισμένους.

Στο ενημερωτικό σημείωμα της ΠΕΦ προς τα κόμματα τονίζεται επίσης πως στόχος θα πρέπει να είναι το 75% του όγκου να αποτελείται από εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα, κάτι που προϋποθέτει: α. την ορθολογική τιμολόγηση των γενοσήμων ώστε να παραμένουν στο σύστημα και β. τη δυνατότητα πρότασης από τον ιατρό του γενοσήμου φαρμάκου που εμπιστεύεται.

Σε δηλώσεις του στην ειδική ιστοσελίδα για θέματα υγείας virus.com.gr, ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων αναφέρθηκε στο ζήτημα της επαναφοράς της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, σημειώνοντας πως, παρά το γεγονός ότι στόχευε στην αύξηση της χρήσης γενοσήμων, οδήγησε τελικώς σε αντίθετα αποτελέσματα, καθώς στην πράξη οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα εντός πατέντας. Κι αυτό, προσέθεσε, γιατί δημιουργεί μονοπώλιο στην ενημέρωση προς όφελος των πρωτότυπων φαρμάκων, οδηγώντας σε μόχλευση της αγοράς.

Αναφερόμενος επίσης και στην υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης που εφαρμόζει τις μνημονιακές δεσμεύσεις για μειώσεις σε off patent και γενόσημα, ο κ. Τρύφων σημείωσε: «Είναι πάλι ξεκάθαρο ότι η μονομερής επικέντρωση στις μειώσεις τιμών των παλαιών φαρμάκων -κάτι που απ΄ ότι φαίνεται είναι εμμονή της τρόικας-, οδηγεί ξεκάθαρα σε υποκατάσταση, καθώς πολλά παλιά φάρμακα θα φύγουν από την αγορά προς όφελος νεότερων και ακριβότερων», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νομικής αντίδρασης εκ μέρους της ΠΕΦ.