Παιδιάτροι Αττικής: Τα εμβόλια ίσως λείψουν από την αγορά επί μήνες

  • Iatropedia
Το θέμα των εμβολίων δεν έχει λήξει, καθώς άλλα ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας και άλλα ο ΕΟΦ, σύμφωνα με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής. Οι παιδίατροι σχολιάζουν χαρακτηριστικά, ότι "προκαλούν πέρα από τα οποιαδήποτε σχόλια, ερωτηματικά και δυσαρμονία στην ενημέρωση γονιών και παιδιάτρων, σχετικά με το τι τελικά ισχύει και ποια υπηρεσία από τις δύο λέει αλήθεια και ποια ανακρίβειες".

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως καταγγέλλει μάλιστα η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για τα εμβόλια προκαλεί μείζονα ερωτήματα στον χώρο των παιδιάτρων με δεδομένη την εντελώς διαφορετική πραγματικότητα που βιώνουν σε ό,τι αφορά τη χορήγηση εμβολίων για μωρά και παιδιά.

«Για εμάς τους παιδιάτρους αλλά και για τους γονείς, οι ελλείψεις των εμβολίων είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά την δημόσια υγεία, αλλά κυρίως αφορά την υγεία των παιδιών της χώρας μας», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης των παιδιάτρων Αττικής, κ. Κώστας Νταλούκας.

Και συνεχίζει: «Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στις 30/9 ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα εντός δεκαημέρου στην ελληνική αγορά, αναγκαστήκαμε να απευθύνουμε εκ νέου ερώτημα στις εταιρείες που εισάγουν εμβόλια στην χώρα μας, δεδομένου ότι στις 30/6/2015 η Ένωσή μας είχε διαφορετική ενημέρωση από τις ίδιες αυτές εταιρείες για τις ελλείψεις των εμβολίων» . Η απάντηση των φαρμακευτικών εταιριών δεν άλλαξε. Ήταν η ίδια όπως και τον περασμένο Ιούνιο οπότε είχαν ενημερώσει και πάλι τους παιδιάτρους ότι η έλλειψη βασικών εμβολίων θα διαρκέσει μερικούς μήνες..

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΦ ανήρτησε ενημέρωση στις 5 Οκτωβρίου, παραδεχόμενος τις ελλείψεις των εμβολίων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΦ, τα εμβόλια ΤΕΤRAVAC & INFANRIX TETRA (τετραδύναμα εμβόλιο ένταντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη και πολιομυελίτιδας) και το εμβόλιο INFANRIX IPV HIB (πενταδύναμο εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και αιμόφιλου ινφλουένζας τύπου b) παρουσιάζουν έλλειψη. To πενταδύναμο εμβόλιο PENTAVAC παρουσιάζει καθυστέρηση στην παράδοση η οποία αναμένεται να αποκατασταθεί μετά το τέλος Οκτωβρίου.

Στην αγορά κυκλοφορούν κανονικά τα εξαδύναμα εμβόλια ΙΝFANRIX HEXA & HEXYON (εξαδύναμο εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, αιμόφιλου ινφλουένζας τύπου b και ηπατίτιδας Β), καθώς και το BOOSTRIX POLIO. Όσον αφορά στα λοιπά εμβόλια, η έλλειψη του VARILRIX (εμβόλιο ανεμοβλογιάς) καλύπτεται από το VARIVAX, καθώς και η έλλειψη του HAVRIX (εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας Α) καλύπτεται από το VAQTA, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε η έκτακτη εισαγωγή για 25.000 δόσεις HAVRIX.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν