ΠΕΑΝΔ: Πρόγραμμα εκπαίδευσης νοσηλευτών, γονέων για τον διαβήτη τύπου 1

  • Iatropedia newsroom
ΠΕΑΝΔ
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από τις 16 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου 2020. Είναι προσαρμοσμένο στις συνθήκες που επιβάλλει η επιδημία του κορωνοϊού.

Διαδικτυακό πρόγραμμα εκπαίδευσης σχολικών νοσηλευτών και γονέων για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ). Το πρόγραμμα αρχίζει στις 16 Νοεμβρίου και διοργανώνεται από την ΠΕΑΝΔ για τρίτη χρονιά.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερωθούν, να εκπαιδευτούν και να υποστηριχθούν οι σχολικοί νοσηλευτές και οι γονείς των παιδιών με διαβήτη τύπου 1. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις καθημερινές, σχολικές και οικογενειακές ανάγκες των παιδιών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΠΕΑΝΔ μπορούν να παρακολουθήσουν:

  • Νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας, διορισμένοι για το τρέχον σχολικό έτος σε μαθητές με διαβήτη τύπου 1 στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
  • Άλλοι νοσηλευτές που επιθυμούν να επιμορφωθούν πάνω στον διαβήτη τύπου 1
  • Γονείς παιδιών με διαβήτη τύπου 1, οι οποίοι επιθυμούν περαιτέρω εκπαίδευση για να φροντίσουν τα παιδιά τους

Τα δύο προηγούμενα προγράμματα της ΠΕΑΝΔ είχαν παρακολουθήσει περισσότεροι από 580 σχολικοί νοσηλευτές. Το εφετινό πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο εκ νέου και προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες που επιβάλλει η επιδημία του κορωνοϊού.

Διάρκεια 22 ωρών

Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης είναι συνολικής διάρκειας 22 ωρών. Θα αρχίσει τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2020. Περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική κατάρτιση.

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν στη διάρκεια του Προγράμματος Εκπαίδευσης της ΠΕΑΝΔ είναι μεταξύ άλλων:

  • Η διαχείριση της υπογλυκαιμίας και της υπεργλυκαιμίας στο σχολείο
  • Η διατροφή στο σχολείο
  • Το σύστημα συνεχούς καταγραφής
  • Η διαχείριση της φυσικής δραστηριότητας και της ασθένειας στο σχολείο
  • Το σύστημα αντλίας ινσουλίνης
  • Η ψυχολογική προσέγγιση/υποστήριξη του παιδιού και της οικογένειάς του

Θα υπάρχει επίσης πρακτικό διαδραστικό φροντιστήριο για τους συμμετέχοντες.

Αποκλειστικά μέσω διαδικτύου

Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι η πρόεδρος της ΠΕΑΝΔ κ. Σοφία Μανέα και ο κ. Ιωάννης-Ανάργυρος Βασιλάκης, παιδίατρος, εξειδικευμένος στην Παιδοενδοκρινολογία-Διαβητολογία, επιμελητής Β’ της Μονάδας Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Η συμμετοχή θα γίνει αποκλειστικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας της ΠΕΑΝΔ (live streaming). Παρέχεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν live τις διαλέξεις, να τις παρακολουθήσουν εντός δυο ημερών από τη διεξαγωγή της κάθε μίας.

Το κόστος συμμετοχής είναι συμβολικό. Η εγγραφή στο πρόγραμμα είναι έως τις 13 Νοεμβρίου 2020 στο e-mail: info@peand.gr. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα της ΠΕΑΝΔ πατώντας ΕΔΩ.