ΠΕΑΝΔ: Διαδικτυακή ημερίδα για τους ασθενείς με τύπου 1 διαβήτη

  • Ρούλα Τσουλέα
ΠΕΑΝΔ
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020 το απόγευμα. Θα υπάρχει δυνατότητα αποστολής ερωτήσεων από το κοινό προς τους συμμετέχοντες επιστήμονες.

Διαδικτυακή ημερίδα για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και τις οικογένειές τους διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ).

Η ημερίδα έχει ως στόχο να ενημερώσει τα μέλη της και τους ενδιαφερόμενους για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και τη νέα κανονικότητα που διαμορφώνεται. Είναι η πρώτη e-ημερίδα της ΠΕΑΝΔ, η οποία συμπαρίσταται εδώ και 37 χρόνια στυος ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.

Όπως ανακοίνωσε η ΠΕΑΝΔ, στη διάρκεια της ημερίδας καταξιωμένοι επιστήμονες θα μιλήσουν για σημαντικά ζητήματα της υγειονομικής κρίσης. Επιπλέον, οι ασθενείς με τύπου 1 διαβήτη θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους ομιλητές, θέτοντάς τους ερωτήματα και προβλήματα που τους απασχολούν.

Η ημερίδα τιτλοφορείται «COVID-19: Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 δεν μένουν σπίτι. Μένουν ασφαλή!». Θα διεξαχθεί μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020 και ώρα 17:00-19:00. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα θα γίνει από την ιστοσελίδα της ΠΕΑΝΔ.

Το πρόγραμμα

17:00 – 17:15. Χαιρετισμοί από την πρόεδρο της ΠΕΑΝΔ κ. Σ. Μανέα και τον επίτιμο πρόεδρο της ΠΕΑΝΔ και συντονιστή της ημερίδας κ. Χ. Μπαρτσόκα, παιδίατρο-ενδοκρινολόγο, ομότιμο καθηγητή ΕΚΠΑ.

17:15–17:30. H COVID-19 στα παιδιά με ΣΔτ1: Τι ισχύει και ποιες οι οδηγίες για την επιστροφή τους στο σχολείο και την κοινωνική ζωή.

Ομιλήτρια: Χριστίνα Κανακά-Gantenbein, καθηγήτρια Παιδιατρικής-Eνδοκρινολογίας, Α’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

17:30–17:45. H COVID-19 στους ενήλικες με ΣΔτ.1: Πως επηρεάζει τη ρύθμιση του σακχάρου, τι επιπτώσεις υπάρχουν και τι γίνεται με την επιστροφή στην κανονικότητα (εργασία και φοιτητική ζωή).

Ομιλητής: Ηλίας Μυγδάλης, παθολόγος-διαβητολόγος, διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής ΝΙΜΤΣ.

17:45–18:00. Νοσηλεία παιδιών και νέων με βαριά εικόνα covid – 19.

Ομιλητής: Ιωάννης Παπαδάτος, παιδίατρος-εντατικολόγος, διευθυντής ΜΕΘ  Ευρωκλινικής Παίδων.

18:00–18:15. Βρέφη και παιδιά με ΣΔτ1 και λοίμωξη COVID-19: Συχνότητα, κίνδυνοι, σύνδρομο Kawasaki. Οι δύσκολες μάχες σε έναν πόλεμο που θα κερδηθεί.

Ομιλήτρια: Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιµωξιολογίας, διευθύντρια Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ».

18:15–18:30. Οι επιπτώσεις της COVID-19 στην ψυχική υγεία των παιδιών με ΣΔτ.1. και των οικογενειών τους.

Ομιλήτρια: Ευαγγελία Δούκα, κλινική ψυχολόγος, Μ.Α., συστημική-οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος τοξικοεξάρτησης.

18:30 – 19:00.  Απαντήσεις σε ερωτήματα του κοινού.

Καθώς θα εξελίσσεται η ημερίδα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αποστέλλουν τις ερωτήσεις τους, τις οποίες θα απαντούν οι ειδικοί επιστήμονες.