ΠΕΑΝΔ: Διαδικτυακή ημερίδα για τον διαβήτη τύπου 1 και τον κορωνοϊό

  • Iatropedia newsroom
ΠΕΑΝΔ
Η ημερίδα τιτλοφορείται «Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και COVID-19: με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» και θα διεξαχθεί το Σάββατο 3 Απριλίου 2021, από τις 5 έως τις 7.30' το απόγευμα.

Ημερίδα για τις εξελίξεις στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τις επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού στους ασθενείς διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ).

Η ημερίδα τιτλοφορείται «ΣΔτ1 και COVID-19: με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» και θα διεξαχθεί το Σάββατο 3 Απριλίου 2021. Στη διάρκειά της διακεκριμένοι επιστήμονες θα μιλήσουν επίσης για τη σημασία που έχει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού για τους πάσχοντες από διαβήτη, αλλά και για τον ρόλο του στρες στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 1. Θα παρουσιασθούν επίσης οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της νόσου.

Η ημερίδα διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ). Συντονιστής είναι ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Μπαρτσόκας.

«Πρωταρχικός στόχος της ΠΕΑΝΔ είναι η αδιάκοπη ενημέρωση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 για τα νεότερα δεδομένα της πανδημίας, τις προκλήσεις και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει και τον ορθό τρόπο αντιμετώπισής τους», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης κυρία Σοφία Μανέα.

Η ημερίδα είναι η τρίτη που πραγματοποιεί η ΠΕΑΝΔ. Για πρώτη φορά, όμως, παρέχεται στους συμμετέχοντες η δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήματα εκ των προτέρων, προκειμένου να απαντηθούν την ημέρα που θα διεξαχθεί. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τα ερωτήματά τους στις 2 Απριλίου, στο e-mail της ΠΕΑΝΔ info@peand.gr.

Tις δύο προηγούμενες διαδικτυακές εκδηλώσεις της Π.Ε.Α.Ν.Δ., είχαν παρακολουθήσει εκατοντάδες θεατές από οκτώ διαφορετικές χώρες. Η προβολή της νέας ημερίδας θα γίνει live, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας από την ιστοσελίδα της ΠΕΑΝΔ. Για την παρακολούθησή της δεν απαιτείται εγγραφή.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

17:00-17:15 – Χαιρετισμοί

17:15-17:30 – COVID-19 & ΣΔτ1: Νεότερες εξελίξεις & Εμβολιασμοί

Ομιλήτρια:  Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

17:30-17:45  – Έξυπνες πένες-αντλίες ινσουλίνης

Ομιλητής: Νίκος Κεφαλάς, παιδίατρος-ενδοκρινολόγος, υπεύθυνος του Παιδοδιαβητολογικού Ιατρείου Παίδων Νοσοκομείου «Μητέρα».

17:45-18:00 – Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 στους ενήλικες

Ομιλητής: Γιώργος Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας & Μεταβολικών Παθήσεων ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

18:00-18:15 – Stress & σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1

Ομιλητής: Γεώργιος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας Παιδιού & Ιατρικής Ακριβείας και της έδρας Εφηβικής Υγείας & Ιατρικής UNESCO

Διάλειμμα 15 λεπτών

18:30-18:45 – Βλέποντας την ινσουλίνη από διπλό ρόλο/από τη ματιά του ειδικού και του ασθενούς

Ομιλητής: Ιωάννης Τούρτας, ειδικός παθολόγος, μετεκπαιδευθείς στη Διαβητολογία, εξωτερικός συνεργάτης του Διαβητολογικού Κέντρου Klinikum Schwabing Μονάχου, μέλος της Γερμανικής Διαβητολογικής Εταιρείας DDG.

18:45 – 19:00 – Οδοντική υγεία στην COVID-19 εποχή

Ομιλήτρια: Τίνα Ροϊνιώτη, παιδοδοντίατρος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδευθείσα στην Παιδοδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο Leeds της Αγγλίας.

19:00-19:15  – Διαδικτυακές προκλήσεις στην εποχή της πανδημίας COVID-19

Ομιλήτρια: Δρ. Αιμιλία Δουκέλη, τμηματάρχης Τμήματος Καινοτόμων Δράσεων και Στρατηγικής / Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

19:15-19:30 – Εφαρμογές καλής ρύθμισης του ΣΔτ1 σύμφωνα με την διατροφή

Ομιλήτρια: Μελίνα Σ. Καριπίδου, MSc, PhDc, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

19:30  Απαντήσεις σε ερωτήματα κοινού.

Την ημερίδα υποστηρίζουν  οι χορηγοί: Ascensia, Φαρμασερβ Lilly , Medronic, Novo Nordisk. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΠΕΑΝΔ.