ΠΕΑΝΔ: 40 χρόνια φροντίδα  για τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

  • Ρούλα Τσουλέα
ΠΕΑΝΔ
Περισσότερα από 150 παιδιά διαγιγνώσκονται ετησίως με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 στη χώρα μας.

Επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και προσφοράς προς τα παιδιά που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ).

Περισσότερα από 150 παιδιά διαγιγνώσκονται ετησίως με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 στη χώρα μας, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός των διαγνωσμένων παιδιών και εφήβων υπερβαίνει το 1,1 εκατομμύριο.

Η ΠΕΑΝΔ είναι αφοσιωμένη στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών και των οικογενειών τους. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιεί σειρά προγραμμάτων και δράσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

«Όλες μας οι ενέργειες και δράσεις έχουν έναν σκοπό: να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα παιδιά με ΣΔτ1 και τις οικογένειές τους σε κάθε τους βήμα, σε κάθε τους όνειρο, σε κάθε τους ανάγκη, σε κάθε τους δυσκολία. Το ταξίδι αυτό είναι γεμάτο «συμμαχίες», συνεργασίες, φιλίες και κυρίως πολλή αγάπη» δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης κυρία Σοφία Μανέα.

Όπως εξήγησε, όλες οι δράσεις της υποστηρίζονται από φίλους, ιατρούς και συνεργάτες της ΠΕΑΝΔ. Οι υποστηρικτές της «προσφέρουν τις πολύτιμες επιστημονικές γνώσεις και τον χρόνο τους σε όλες μας τις δράσεις και ενέργειες, αλλά και στην καθημερινή λειτουργία μας», τόνισε.

«Η ΠΕΑΝΔ είναι υπερήφανη για τους κορυφαίους επιστημονικούς συνεργάτες της, που συμβάλλουν καίρια στην υλοποίηση του έργου της», είπε. «Συνεργαζόμαστε με έγκριτους επιστήμονες από όλες τις ειδικότητες που απαρτίζουν την ομάδα διαχείρισης του διαβήτη, παιδοδιαβητολόγους, ψυχολόγους, διατροφολόγους, νοσηλευτές, οι οποίοι έχουν συμβάλει και συνεχίζουν να συμβάλλουν ανιδιοτελώς τόσο στην εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού όσο και στην υλοποίηση και διαχείριση προγραμμάτων για τα μέλη μας όπως τα βιωματικά σεμινάρια».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο ιδρυτής, επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΑΝΔ, παιδίατρος-ενδοκρινολόγος καθ. Χρήστος Μπαρτσόκας και ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Πολλές δράσεις

Η ΠΕΑΝΔ ιδρύθηκε το 1983. Στο ενεργητικό της έχει πλήθος δράσεων και ενεργειών, όπως:

  • Εκπαιδευτικές ημερίδες
  • Ενημερωτικές εκδηλώσεις
  • Παροχές
  • Κατασκηνώσεις
  • Την θεατρική παράσταση και το βιβλίο «Η Ρένια και ο Διαβήτης που δεν έκανε κύκλους» που δημιούργησε η κ. Κάρμεν Ρουγγέρη για τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1
  • Το τραγούδι «Ζω τη Ζωή» από την Panik Records, τον Γιώργο Θεοφάνους, τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Θάνο Παπανικολάου
  • Συλλεκτικά κοσμήματα
  • Ένα μοναδικό στο είδος του βιβλίο συνταγών για τον διαβήτη τύπου 1 κ.ά.

Η ΠΕΑΝΔ είναι μέλος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» η οποία έχει βραβευθεί με αργυρό μετάλλιο από την Ακαδημία Αθηνών για την πολύτιμη προσφορά των σωματείων της στο κοινωνικό σύνολο.