Παύλος Πολάκης: «Τρύπα» 230 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο Παύλος Πολάκης ανέφερε, μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία, ότι αναζητούνται 230 εκατ. ευρώ, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον Άδωνι Γεωργιάδη, να αναφερθεί στις προσλήψεις προσωπικού στο ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και στις χορηγίες προς ΜΜΕ. Κι ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ζήτησαν παραπομπή των στοιχείων στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε στα έγγραφα που πήρε από το Κέντρο ο κ. Πολάκης και εξήγησε ότι οι προσλήψεις που έγιναν ήταν νόμιμες και 5ετούς θητείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης ξεκινώντας την τοποθέτησή του χθες στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, έκανε αναφορά σε «μαύρη τρύπα» 230 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ… Ο κ. Πολάκης εξήγησε ότι «από τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το 2016, που αφορούσε το 2014, διαπιστώνεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ πήρε 750,304,452 εκατ. ευρώ (από κρατική χρηματοδότηση, δάνεια, χορηγίες, δωρεές) και πλήρωσε 522.297.387 εκατ. ευρώ». Και διερωτήθηκε «που πήγαν τα υπόλοιπα 230 εκατ. ευρώ;» ζητώντας την άμεση επέμβαση του Εισαγγελέα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε εξάλλου ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ διατηρούσε 36 λογαριασμούς σε τράπεζες κάτι που δεν συνηθίζεται σε τέτοιου είδους οργανισμούς» και ότι «κάποια λεφτά έχουν «πετάξει» σε προσωπικούς λογαριασμούς».

Οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας και των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλος ζήτησαν να σταλεί το πρακτικό της σημερινής συνεδρίασης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Και ο κ. Λάππας ρώτησε τον κ. Πολάκη «εάν το πάρτι στην υγεία συνέβαλε στη χρεοκοπία της χώρας;» με τον αναπληρωτή υπουργό να απαντά ότι «η χώρα δεν χρεοκόπησε έτσι. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από το χώρο της Υγείας  που αποδεικνύουν ένα τεράστιο πάρτι. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ο εκτελεστικός βραχίονας για μίζες και διαφθορά και μηχανισμός ελέγχου των ΜΜΕ μέσα από διαφημίσεις και πληρωμένες καταχωρήσεις».

O εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς στην τοποθέτησή του, απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Πολάκη για τις προσλήψεις επί Άδωνι Γεωργιάδη, απάντησε ότι τα άτομα αυτά απασχολήθηκαν σε 5ετές πρόγραμμα του ΚΕΕΛΠΝΟ και πληρώθηκαν από χορηγίες του Οργανισμού.

Επίσης, ο κ. Πολάκης έκανε και εκτενή αναφορά και στα Μέσα Ενημέρωσης που είχαν πάρει χρήματα για διαφημιστική δαπάνη από το ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά και στα πρόσωπα που είχαν προσληφθεί στον Οργανισμό επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη.

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν και για τις χθεσινές αποκαλύψεις του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη «για την εμπλοκή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, τον οποίον κατήγγειλε για «αλλοίωση» στοιχείων του πρωτοκόλλου του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Είμαι προϊστάμενος

Ο κ. Πολάκης κληθείς να απαντήσει μίλησε για «διαχρονική συμμορία στο χώρο της Υγείας», ενώ για το έγγραφα που πήρε από το ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορούσαν τις συμβάσεις που υπογράφηκαν δικαιολογήθηκε λέγοντας: «Είμαι προϊστάμενος και ζήτησα να δω τις συμβάσεις που υπογράφηκαν το 2014. Τα έβγαλα φωτοτυπία και τα πήρα. Δεν είναι κρυφά έγγραφα αυτά. Δεν τα πήρα παράνομα. Δεν έχω κρύψει κάτι από αυτά γιατί αυτά τα έγγραφα δεν είναι ντροπή για μένα, είναι ντροπή για όσους τα υπέγραψαν. Δεν είχα κανέναν λόγο να τα κρύψω».

Χάθηκαν έγγραφα

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι «έχουν χαθεί πολλές συμβάσεις, έχουν εξαφανιστεί ως δια μαγείας από τα αρχεία» και πρόσθεσε: «Δεν τα έκρυψα εγώ τα αρχεία. Εμένα με συμφέρει να υπάρχουν τα αρχεία. Άλλοι φρόντισαν να τα «κλέψουν» και να τα «κρύψουν».