Παύλος Μαρινάκης: «Ο γιατρός μου είπε ότι έχω νόσο του Crohn. Του έκανα μόνο μία ερώτηση: θα πεθάνω;»

  • Ρούλα Τσουλέα
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την πάθησή του. Ποιο σύμπτωμα τον οδήγησε τελικά στον γιατρό.

Καλεσμένος στο The 2Night Show τα μεσάνυχτα της Τρίτης 23 Ιανουαρίου 2024 βρέθηκε ο Παύλος Μαρινάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε τα χαρτιά του στον Γρηγόρη Αρναούτογλου, μιλώντας μεταξύ άλλων για το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί.

«Η νόσος του Crohn είναι μία φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Είναι σοβαρή νόσος, αυτοάνοση», είπε. «Όπου μπορώ να πω δυο-τρία πράγματα για αυτό, για μένα είναι σημαντικό. Είναι από αυτά που σου αλλάζουν τη ζωή. Δημιουργείται κατά 99 τοις εκατό από το άγχος, υπάρχει χρόνια μέσα σου», ανέφερε αρχικά ο κ. Μαρινάκης.

Όπως εξήγησε, η πάθησή του άρχισε πριν από πολλά χρόνια, αλλά εκείνος δεν το ήξερε. Το έμαθε πολύ πρόσφατα, πριν από λιγότερο από 2,5 χρόνια.

«Η ιστορία της διάγνωσης έγινε όταν εκλέγομαι γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, περίπου πριν από 2 χρόνια και κάτι», ανέφερε. «Κολλάει η γυναίκα μου κορωνοϊό και ενώ εγώ βγαίνω αρνητικός στα τεστ, είχα έναν πυρετό κάθε απόγευμα. Είμαι γραμματέας του κόμματος και επί 2-3 εβδομάδες, ενώ έχω ξεκινήσει τις περιοδείες, γυρίζω στο σπίτι κάθε απόγευμα από το γραφείο με 37,5. Το βράδυ έπεφτε».

Οι εξετάσεις για τον κορωνοϊό εξακολούθησαν να είναι αρνητικές και έτσι ο κ. Μαρινάκης απευθύνθηκε στον γιατρό. «Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν την ανάγκη να κάνω περισσότερες, αξονικές, μαγνητικές, με τον φόβο να είναι κάτι άλλο, κάποια κακοήθεια ή οτιδήποτε άλλο», είπε.

«Όταν τελικά έκανα την ενδοσκόπηση, βγαίνουν τα αποτελέσματα, πηγαίνω στο γραφείο του γιατρού και μου ανακοινώνει ότι έχω νόσο του Crohn. Του λέω «τέλεια», σχεδόν χάρηκα. Ο γιατρός τα έχασε. Μου λέει: είναι κάτι σοβαρό, το έχεις πάρει πολύ χαλαρά. Του έκανα μία ερώτηση: Θα πεθάνω; Όχι, μου λέει, δεν πεθαίνεις από αυτό. Απλά πρέπει να προσαρμόσεις τη ζωή σου», συνέχισε.

Φοβόμουν να κάνω εξετάσεις

Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε πως υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι που μιλά ανοιχτά για την νόσο του Chron. Ο πρώτος είναι ότι «ποτέ δεν πρέπει να μιλάς για έναν άνθρωπο εάν δεν ξέρεις τι συμβαίνει στο σπίτι του και πως περνάει». Και ο δεύτερος διότι υποτιμούσε για καιρό τα συμπτώματά του.

«Φοβόμουν να κάνω εξετάσεις», παραδέχθηκε. «Και τώρα, χρειάστηκε να κάνω κάποιο χειρουργείο πριν αρχίσω θεραπεία και είναι πιο έντονη. Αν ίσως είχα κάνει εξετάσεις 2, 3 ή 5 χρόνια νωρίτερα, ίσως τώρα χρειαζόταν πιο ήπια θεραπεία».

Ωστόσο «το σημαντικό είναι ότι πάει καλά η θεραπεία. Φυσικά πρέπει να δείχνεις προσοχή με το ποτό, με το τσιγάρο που ουσιαστικά πρέπει να κόψεις ή να περιορίσεις στο ελάχιστο. Γενικότερα πρέπει να προσέχεις πολύ, γιατί όταν έχεις και ένα παιδί είναι η πρώτη σου σκέψη», πρόσθεσε.

«Χρωστάω πολλά στους γιατρούς και στη γυναίκα μου για τη στήριξη», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

Φωτογραφία: Eurokinissi