Πάτρα: Γιατροί έσωσαν μωρό που γεννήθηκε την 23η εβδομάδα της κυήσεως

  • Ρούλα Τσουλέα
μωρό
Χρειάσθηκε να νοσηλευθεί επί 159 ημέρες στην Μονάδα Νεογνών έως ότου δυναμώσει αρκετά για να πάει σπίτι του.

Εξιτήριο στο πιο μικρό μωρό που περιέθαλψαν ποτέ, έδωσαν οι γιατροί της Μονάδας Νεογνών της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Νοσοκομείου Πατρών.  Το μωράκι ζύγιζε μόλις 600 γραμμάρια όταν γεννήθηκε, αλλά πλέον βρίσκεται στην αγκαλιά των γονιών του.

Πρόκειται για ένα αγοράκι, που είναι το τρίτο παιδί μιας οικογένειας από την Κάτω Αχαΐα. Γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 2023 όταν η μητέρα του βρισκόταν στην 23η εβδομάδα και 4 ημέρες κύησης.

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Νεογνών με επικεφαλής τον καθηγητή και διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής Γαβριήλ Δημητρίου έκαναν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να το κρατήσουν στη ζωή.

Στις 159 ημέρες που νοσηλεύτηκε στη Μονάδα, χρειάστηκε να διακομιστεί στην Αθήνα για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που είχε με τα μάτια του. Το μωρό μεταφέρθηκε επίσης στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο για μία περιορισμένη χειρουργική επέμβαση.

Προχθές, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας το παρέδωσε στους γονείς του. Ο κ.  Δημητρίου μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την φροντίδα του.

«Το μωράκι έμεινε 159 μέρες στη θερμοκοιτίδα, δεν είναι θαύμα ακριβώς, αυτά συμβαίνουν στις Μονάδες. Και δεν είναι μόνο τα πρόωρα μωρά. Είναι και άλλα που έχουν προβλήματα και μένουν στις Μονάδες και είμαστε χαρούμενοι όταν κάποιο βγαίνει από το νοσοκομείο», είπε.

Όπως εξήγησε, το μωρό είχε κάποια προβλήματα που ξεπεράστηκαν. Πλέον είναι καλά στην υγεία, ενώ αναπτύσσεται κανονικά. «Τα παιδάκια που είναι κάτω από 1.000 γραμμάρια όταν γεννιούνται, δεν είναι πάρα πολλά. Είναι περίπου 280 σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, η βιωσιμότητα στα νεογνά έχει κατέβει στις 22 βδομάδες. Πρέπει, όμως,  να ενισχυθούν περαιτέρω σε εξειδικευμένο προσωπικό οι Μονάδες  Νεογνών και να ενισχυθούν, συμπλήρωσε.

Φωτογραφία: iStock