ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ : «Ο Διοικητής του Γ.Ν. Ξάνθης δυναμιτίζει την εργασιακή ειρήνη»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αττική
Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, τον γενικό γραμματέα Υγείας και τον διοικητή 4ης ΥΠΕ, απέστειλε σήμερα η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ  αναφέροντας ότι πρόσφατα "η Ομοσπονδία μας εκλήθη να λάβει θέση για ένα εξοργιστικό συμβάν που έλαβε χώρα στο γενικό νοσοκομείο της Ξάνθης: Ένας γιατρός, καθύβρισε με το χειρότερο τρόπο και με εκφράσεις αγοραίες, νοσηλεύτριες στον χώρο των ΤΕΠ, χειρονομώντας και χτυπώντας με δύναμη το γραφείο του ιατρείου".

Ο λόγος, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν από την ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ ήταν η …καθυστέρησή τους να κάνουν καρδιογράφημα σε ασθενή, παρότι πρόκειται για ένα παντελώς αλλότριο καθήκον που δεν περιγράφεται στο ΠΔ 351/1989, όπου περιλαμβάνονται περιοριστικά όλες οι κλινικές αρμοδιότητες των νοσηλευτών, αλλά
αποτελεί θεσμοθετημένη ΙΑΤΡΙΚΗ πράξη.

Διαβάστε το κείμενο της καταγγελίας:

Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι είναι καταδικαστέο, στάθηκε η αιτία να φανεί η παροιμιώδης διοικητική ανεπάρκεια του διοικητή κ. Αχιλλέα Γερόπουλου, ο οποίος αντί να διαφυλάξει την εργασιακή ειρήνη ελέγχοντας πειθαρχικά τον γιατρό όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, άσκησε πειθαρχική δίωξη εναντίον των θυμάτων, δηλαδή των δυο νοσηλευτριών, υιοθετώντας το πόρισμα της ΕΔΕ που παρήγγειλε, παρότι με δική του ευθύνη διενεργήθηκε από άτομο άσχετο με το χώρο της νοσηλευτικής διοίκησης, που όπως φάνηκε δεν γνωρίζει τα ισχύοντα εδώ και ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ στη Νομοθεσία, με αποτέλεσμα να μεροληπτεί υπέρ του γιατρού με πλήρη απαξίωση στο νοσηλευτικό επάγγελμα. Αυτό φαίνεται από αξιολογικές κρίσεις και υποκειμενικές ερμηνείες στην ΕΔΕ, καθώς επίσης και από τη χρήση όρων παρωχημένων και αδόκιμων όπως «εντολή», αντί «οδηγία».

Επιπλέον, ο κ. Γερόπουλος αρνήθηκε να συνεννοηθεί με τους εκπροσώπους των νοσηλευτών που προσπάθησαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί του δια του προέδρου της ΠΑΣΥΝΟ, υπεκφεύγοντας με αστείες δικαιολογίες και λέγοντας ότι δεν γνωρίζει το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών, χωρίς βέβαια αυτό να τον εμποδίσει να ασκήσει δίωξη στις νοσηλεύτριες για αυτόν ακριβώς τον λόγο…

Προέβη δε σε μια σειρά αναιτιολόγητων μετακινήσεων στους τμηματάρχες της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, αγνοώντας και υποτιμώντας επιδεικτικά τη γνώμη της οικείας Διεύθυνσης, με τρόπο αλαζονικό και εξαιρετικά προκλητικό.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Ξάνθης πλέον είναι εκρηκτική και οι επαγγελματικές ομάδες που θα έπρεπε μεταξύ τους να συνεργάζονται, αντιμετωπίζουν η μια την άλλη με καχυποψία και επικριτική διάθεση, εκδηλώνοντας μια συμπεριφορά προβληματική, μολυσμένη από την πλήρη διοικητική ανεπάρκεια του κ. Γερόπουλου.

Καλούμε την διοίκηση της 4ης ΥΠΕ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να απομακρύνουν άμεσα τον κ. Γερόπουλο από τη διοίκηση του Γ.Ν. Ξάνθης για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση που εξαιτίας των ερασιτεχνικών και επικίνδυνων χειρισμών του, έχει εκτροχιαστεί και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο